Chrome ukinil podporo za FTP in Flash

Matej Huš

25. jan 2021 ob 00:01:04

Da ne podpira več Flasha, je po upokojitvi konec leta logično. Drugi veliki rez s preteklostjo pa predstavlja umik podpore za FTP, ki smo ga takisto dočakali v novem Chromu 88. O Flashu ne gre izgubljati besed, saj je za vse praktične potrebe mrtev - kdor res potrebuje stare animacije, lahko uporabi emulator - drugače pa je s FTP. Protokol za prenos datotek je še kako živ, le da je v dobi oblačnih shramb podatkov izgubil nekaj priljubljenosti.

Da bo FTP izginil, je Google napovedal že vnaprej. V verziji 86 je FTP izginil iz kanalov canary in beta. V verziji 87 je polovica uporabnikov imela privzeto izključen FTP, ki pa ga je bilo možno vključiti z dodatnim stikalom. V zadnji verziji ga ni. Kdor bo želel še uporabljati FTP, bo torej moral poseči po namenskem odjemalcu, denimo FileZilli, ali drugem brskalniku (Firefox ga še podpira).

Druga večja novost je strožja obravnava datotek, ki ne prihajajo z varnih strežnikov. Če spletna stran, ki sicer uporablja HTTPS, kliče povezavo do nešifriranega vira (HTTP), Chrome ne bo več podpiral prenosa izvršljivih datotek, arhivov, večpredstavnostnih datotek in nevarnih dokumentov (docx, pdf). V novi Chromu so prispeli še zaznavanje neaktivnost (da bi obvestila preusmeril na drugo napravo, kjer smo morda aktivni, denimo pametni telefon), iskanje po vseh odprtih zavihkih, izboljšano upravljanje dovoljenj za dostop do lokalnih virov, ukinitev podpore za Mac OS X 10.11 in upočasnjen JavaScript v ozadju za varčevanje s sredstvi.