Google bo v Rusiji plačal sedem milijonov evrov zaradi zlorabe monopolnega položaja

Matej Huš

18. apr 2017 ob 20:21:22

Google se je poravnal z rusko protimonopolno agencijo (FAS) v postopku, ki ga je zoper njega sprožila zaradi Yandexove pritožbe. Google bo plačal 438 milijonov rubljev (7,2 milijona evrov) globe, kar mu je FAS izrekla že lani avgusta in odpravil kršitve. Po neuspeli pritožbi se je torej Google sedaj raje poravnal.

Yandex se je FAS-u pritožil
, da Google zlorablja prevladujoč položaj na trgu mobilnih operacijskih sistemov s tem, ko nanje prednamesti Google Search. Yandex je Googlu očital, da pogojuje namestitev svojih aplikacij na telefon, če naj ima ta dostop do Play Stora. Google tega ne bo več zahteval, tako da bo na telefonu lahko nameščen še kateri drugi iskalnik kot Google Search. Neveljavne bodo postale tudi že sklenjene pogodbe s proizvajalci, v kateri je to zahteval. Google bo tudi razvil nov Chromov widget za Android za ruski trg, ki bo nadomestil klasičnega. Ta bo uporabnikom omogočil, da izberejo privzet iskalnik, ki bo lahko kaj drugega kot Googlov.

To je pomembna novica, ki ima lahko posledice tudi širše, ne le v Rusiji. Google se je v podobne spore zapletel tudi v EU, kjer mu prav tako očitajo zlorabo prevladujočega položaja z Androidom.