Flash je mrtev

Matej Huš

2. jan 2021 ob 19:42:40

Kot je po več prestavitvah Adobe lani naposled svečano obljubil, je prva žrtev novega leta Flash. Podpora za Adobe Flash se je uradno iztekla 31. decembra 2020, od 12. januarja pa bo Adobe blokiral Flash. Podjetje vsem uporabnikom svetuje, da odstranijo Flash s svojih računalnikov, ker posodobitev ne bo, luknje pa bodo seveda ostale in samo še več bo odkritih. Adobe je šel tako daleč, da starih verzij ni možno niti prenesti s spleta. Flasha je konec. V praksi kakšnih večjih sprememb ne bo opaziti, saj so vse večje spletne strani že zdavnaj odstranile kakršnekoli vsebine, ki bi uporabljale Flash, prav tako so ga upokojili tudi brskalniki.

Flash ima za seboj dolgo zgodovino, ki sega v leto 1996, ko je Macromedia kupila orodje FutureSplash, ki ga je leta 1993 začel razvijati FutureWave Software. Tehnologija, ki se je uporabljala za prikaz animiranih vsebin, je že tedaj našla pot v brskalnike. Preimenovali so jo v Macromedia Flash 1.0 in ponudili kot vtičnik Macromedia Flash Player za brskalnike. Flash je doživel veliko priljubljenost, ker je za delovanje potreboval le majhen vtičnik, ki je delal povsod, hkrati pa so ga ustvarjalci spletnih strani lahko uporabljali sorazmerno enostavno. V Flashu je bilo možno celo ustvariti celotne spletne strani, kar smo sprejemali s stisnjenimi zobmi. Leta 2000 je Flash dobil jezik ActionScript, ki je bil podoben JavaScriptu. Pet let pozneje je Macromedio prevzel Adobe. Sčasoma se je Flash uporabljal za čedalje več namenom; s podporo FLV je bilo možno v brskalnikih predvajati celo videoposnetke. Svoj čas so Flash uporabljali tudi YouTube, Google Video, Vimeo, Hulu in BBC iPlayer. Prvi je na drugačen splet pokazal Apple, ki leta 2007 v iPhonu preprosto ni podpiral Flasha. Sčasoma je dozorelo zavedanje, da funkcijo Flasha lahko več kot uspešno opravljajo druge tehnologije, sam pa predstavlja veliko varnostno tveganje. Toda od tega spoznanja do dokončne upokojitve je preteklo skoraj desetletje. Danes v resnici ni več prav nobenega razloga, da bi katerakoli stran sploh še uporabljala Flash, kaj šele da bi imeli naložen vtičnik zanj.

Če pa kdo iz kakršnegakoli razloga že vztrajati s preživeto in nevarno tehnologijo, recimo za igranje kakšnih iger, obstajajo emulatorji.