Firefox in Chrome ne bosta več podpirala FTP

Matej Huš

21. mar 2020 ob 18:08:11

Nekoč je bil glavni protokol za prenos večjih datotek z interneta, sedaj pa ga vsaj v brskalnikih kmalu ne bo več. Mozilla je sporočila, da bo v eni izmed prihodnjih verzij brskalnika Firefox odstranila podporo za protokol FTP. To pomeni, da uporabniki ne bodo mogli več dostopati do strežnikov FTP in prenašati datotek neposredno iz brskalnika. Razlog je varnostne narave, pojasnjujejo v podjetju. Namesto zastarelega FTP, katerega del kode je star, nevaren in pomanjkljivo vzdrževan, svetujejo uporabo HTTPS.

V verziji Firefox 77, ki bo bržkone izšla junija letos, bo FTP onemogočen. Še vedno ga bodo uporabniki lahko izrecno aktiviral, torej podobno kot so storili za Flash. V začetku leta 2021 pa bo podpora popolnoma odstranjena in je ne bo možno omogočiti.

Podobno načrtuje tudi Google, ki je že avgust lani naznanil, da se iz Chroma podpora za FTP poslavlja. Prvi korak, torej deaktivacija, je bil predviden za Chrome 81, ki je v beta fazi, a se je zaradi pandemije odmaknil. V še naslednji verziji, torej Chrome 82, pa bo FTP povsem izginil. To se bo zgodilo zgodaj poleti, napovedujejo.