LG išče pot iz težav pri prodaji pametnih telefonov

Matej Huš

15. jan 2018 ob 22:12:20

LG-jev oddelek za mobilne telefone že deset četrtletij zapovrstjo prideluje izgubo in kazalo je, da jo bo tudi enajstič. Toda LG se je odločil, da bo popolnoma spremenil taktiko. Že minuli teden so sporočili, da ne bo več novega modela telefona vsako leto, sedaj pa je postalo jasno še, da se prihajajočemu modelu LG G7 obeta velika sprememba. Že izdelano so vrgli v koši, telefon pa si bodo zamislili povsod od začetka.

Pri proizvajalcih pametnih telefonov se je kar nekako zakoreninilo prepričanje, da je treba vsako leto izdati nov model. Apple vse od leta 2007 vsako leto pripravi novo generacijo iPhonov, podobno velja tudi za Samsungove telefone Galaxy. LG se je odločil, da tako ne bo šlo več naprej. Izvršni direktor Cho Seong-jin je na CES-u dejal, da bodo nov vrhunski pametni telefon (flagship) predstavili, ko bo ta potreben, ne bodo pa tega počeli zgolj zato, ker to počnejo konkurenti. Namesto tega bodo obdržali obstoječe modele dlje ter pripravili več variant obstoječih modelov. Seveda ni težko ugotoviti, da je glavni razlog za tako odločitev slaba prodaja in izguba.

Zanimiva je tudi odločitev, da je prihajajoč LG G7 odpovedan. Pričakovali smo ga na MWC-ju v Barceloni, ki bo potekal konec februarja. Toda viri blizu podjetja pravijo, da se to ne bo zgodilo. Novi telefon, ki se ne bo imenoval LG G7, bo nared šele aprila ali pozneje, ker se je LG odločil za popoln redizajn. Zdi se, da je LG ugotovil, da obstoječ prototip za LG G7 ni imel odlike, ki bi ga razlikovala od konkurence in prinesla prepotrebne prodajne številke. Zato so se odločili, da se vrnejo za pisalno mizo in ga oblikujejo tako, da bo privlačnejši.