Dobre prakse s področja procesne zakonodaje in varstva osebnih podatkov

N/A

1. dec 2022 ob 08:25:52

Ker, kot pišemo že dve leti, pisarna informacijske pooblaščenke rešuje nove ugotovitve s področja varstva osebnih podatkov od primera do primera in nikoli ne pogleda milimetra levo ali desno, je ponovno čas za nov pregled dobrih praks s področja spoštovanja relevantne procesne zakonodaje (ZDavP, ZUP in GDPR v vsakokratnem agregatnem stanju).

Tokrat si za začetek oglejmo novo dognanje FURS, kjer so napredovali iz običajnega objavljanja davčnih številk in rojstnih datumov v kvalitetno zbirko vseh mogočih podatkov.


Da četrti odstavek 85. člena ZDavP določa: "Če je potrebno opraviti vročitev tako, da se dokument objavi na oglasni deski organa in na enotnem državnem portalu e-uprava, v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek, se v primeru, če dokument vsebuje podatke, ki se štejejo za davčno tajnost, na oglasni deski organa in na enotnem državnem portalu e-uprava, namesto dokumenta objavi zgolj obvestilo o dokumentu, ki vsebuje osnovne podatke iz dokumenta, brez podatkov, ki se štejejo za davčno tajnost. V obvestilu se navede osebno ime, letnico rojstva, oziroma firmo zavezanca za davek, njegov naslov, opravilno številko in datum dokumenta, ki se vroča, datum objave na oglasni deski in portalu ter finančni urad, ki je dokument izdala." seveda ne moti nikogar.

Objave datumov rojstva so tako ali tako že standard in jih zato objavljamo bolj primeroma (za lažje ugotavljanje učinkovitosti kavč inšpekcij).

Je pa Republika Slovenija v zadnjem času napredovala na področju socialnih pomoči. Kljub obstoju API vmesnikov in vsega ostalega balasta iz ZPujs (glej 51. člen) enostavno na spletni oglasni deski objavimo poziv banki in upamo na najboljše. Da bi dejansko dopis poslali banki, seveda nikomur ne pade na pamet.

Res kvalitetna optimizacija postopkov.

ZVOP-2 je v vmesnem času pripotoval do obravnave na matičnem delovnem telesu v DZ. Glede na trenutno besedilo zakonodaja še vedno ne dohiteva vseh dognanj pravoznanstva s področja optimizacij delovnih procesov. Počasi bo odpeljal zadnji vlak za popravek. Glede na trenutni osnutek ZVOP-2 bo v naslednjem letu pisarna pooblaščenke pričela izvajati brezplačna izobraževanja s področja varstva osebnih podatkov. Bomo videli, če bo ta ukrep zalegel, če že kavč inšpekcije ne.