Alphabet Wing začel dostavo paketov z letalniki

Matej Huš

20. okt 2019 ob 13:43:40

Potem ko so kot prvi v ZDA dobili dovoljenje za komercialno dostavo z letalniki, so tudi storitev vzpostavili prvi. Alphabet, kakor se imenuje Googlovo holdinško podjetje, je s svojo hčerinsko družbo Wing v Virginiji vzpostavil dostavo, pri kateri sodelujejo s FedExom, Walgreensom in Sugar Magnolio. Medtem Alphabet Wing na Novi Zelandiji že deluje z letalniki.

S tem je Alphabet prehitel Uber, Amazon in druga podjetja, ki prav tako razvijajo dostavo z letalniki. Amazonov Primer Air naj bi začel 7. decembra, Uber pa prihodnje leto. Uber sicer za storitev Uber Eats, kjer sodeluje z McDonald'som, že uporablja letalnike, a le za en korak v celotnem postopku dostave. Alphabet pa izvede cel postopek z letalnikom.

Prvi paket so dostavili v majhnem mestu Christiansburg z 22.000 prebivalci. Letalniki poletijo iz središča v severnem predelu mesta, poberejo pakete pri lokalnih trgovcih in jih dostavijo pri kupcih. Gre za dostavo v "zadnji milji", torej od lokalnega centra, kamor paketi pripotujejo na klasičen način, do kupca. Walgreens tako dostavlja šest različnih paketov, od prigrizkov, do zbirke zdravil proti kašlju in prehladu,vsem pa je skupno, da lahko tak paket tehta največ poldrugi kilogram.

Letalniki lahko letijo s hitrostjo do 100 kilometrov na uro, tehtajo 5 kilogramov in imajo razpon kril skoraj meter. Ker je to precej nevarno, imajo rezervne motorje, ki preprečujejo padec od odpovedi glavnih. Prav tako na cilju ne pristanejo, temveč paket s kablom spustijo z višine 7 metrov.