Vlada in spletni piškotki: Dobre prakse informacijskega pooblaščenca so se ustalile

N/A

2. jul 2019 ob 14:01:51

Vlada Republike Slovenije je včeraj predstavila prenovljeno osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI. Pol milijona evrov vredna spletna stran ima cilj uporabniku na prijaznejši način na enem mestu zagotoviti vsebino organov državne uprave.

In končno lahko rečemo, da je država cilj po odlični uporabniški izkušnji dosegla. Uporabniku izjemno prijazna spletna stran, ki je plod dela podjetja Innovatif, uporabnikov celo ne nadleguje z obvestilom o piškotkih, ki jih uporabniku naloži na njegovo napravo.

Na spletni podstrani, kjer opisujejo piškotke na GOV.si nam namreč lepo razložijo, da smo za upravljanje s piškotki odgovorni sami. Kot namreč pojasnjujejo, "večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke", vendar pa imamo uporabniki možnost, da sami nastavimo, da brskalnik piškotke zavrne ali nas opozori, preden se piškotek shrani.

Nadalje nas tudi poučijo, da "namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, [pa] lahko izbrišete."

Ob tako inovativnem pristopu življenje postane res preprosto. Če ne želite piškotkov, jih izbrišite. Če želite, da spletni strežnik ne beleži vašega IP naslova, spletne strani pač ne obiščite. In če ne želite, da vam država sledi na internetu - se iz interneta preprosto odklopite. Grda in neuporabna obvestila o piškotkih, ki so kot gobe pognala po sprejemu Zakona o elektronskih komunikacijah, bodo očitno počasi romala na smetišče zgodovine.

Informacijski pooblaščenec tako nadaljuje novo dobro prakso s katero je začel z nadgradnjo svoje spletne strani, pri kateri je ugotovil, da so bila njegova prejšnja stališča precej neživljenska. Tovrsten napredek je res samo za pohvaliti.