Applovi avtomobili že leta 2024?

Dare Hriberšek

22. dec 2020 ob 20:34:47

Reuters je danes na podlagi razgovorov z dobro obveščenimi viri objavil zgodbo o tem, kako se pri Applu vnovič spogledujejo z razvojem osebnega vozila oz. vsaj tehnologije za avtonomno vožnjo. Govorice o tem, torej o Projektu Titan, so sicer stare že kakih šest let, vmes so se tudi nekoliko ohladile, pa znova vzniknile in tudi tokratno poročilo je vsebinsko precej ohlapno s podrobnostmi.

Osrednja prednost Applovih vozil naj bi bil akumulator, ki naj bi zasnovan monocelično in ne več kot pakiranje stotnij manjših baterij, s čimer bi prihranili težo in volumen te komponente avtomobila in posledično dobili daljši domet. Poleg tega bo baterija zasnovana po tehnologiji LFP (litijev železo fosfat), ki se pri delovanju manj segreva in je zato varnejša.

Apple naj bi se pri razvoju in proizvodnji nameraval nasloniti na zunanje proizvajalce, ki bi prispevali potrebne komponente. Tako naj bi v podjetju, kljub temu, da razvijajo svoj LIDAR, iskali tudi ponudnika te tehnologije za prostorsko zaznavanje. Applova vozila naj bi tudi sestavljali zunanji ponudniki, med potencialnimi imeni omenjajo tudi Magno International, ki ima lakirnico na naših tleh. Toda, kot povzemajo v poročilu, je za cenovno znosnost česa takega potrebno letno izdelati vsaj 100.000 vozil, številka pa se mora povečevati. Za primerjavo omenjajo Teslo, kjer so potrebovali kar 17 let, da so s svojimi vozili začeli redno dosegati dobiček.

Reuters še poroča, da so si v podjetju zadali cilj končati razvoj vozila do leta 2024, da pa se bo vse skupaj zaradi potekajoče pandemije verjetno zamaknilo za kako leto. Še vedno pa menda obstaja možnost, da se bo na koncu iz vsega (znova) izcimila zgolj tehnologija za avtonomno vožnjo.