Uber in Toyota v polmilijardno sodelovanje

Matej Huš

28. avg 2018 ob 22:02:14

Čeprav je Uber zaradi nesreče s smrtnim izidom nekoliko upočasnil svoj prodor na trg samovozečih avtomobilov, tega cilja ne opušča. Z japonskim velikanom Toyoto se je dogovoril, da bodo Japonci investirali še 500 milijonov dolarjev in poglobili sodelovanje na področju avtonomnih vozil. V zameno bo Toyota dobila 0,7 odstotka podjetja, torej Uber vrednotijo na 72 milijard dolarjev, kar je 15 odstotkov več kot v zadnjem krogu vlaganja maja (in enako kot februarja). Toyota je v Uber že leta 2016 vložila 300 milijonov dolarjev.

Konkretno bo šlo za vozila Toyota Sienna Minivan, ki naj bi začela po cestah voziti leta 2021. Vozila bodo imela kombiniran sistem, v katerega bosta dele prispevali obe podjetji. Uber bo nadgradil svoj sistem avtonomne vožnje, Toyota pa asistenčni sistem Guardian. Na ta način želita rešiti problem množične proizvodnje samovozečih avtomobilov, ki bi jih lahko uporabljali tudi kot taksije, za kar Uber trenutno potrebuje človeške voznike. Tako nastalih vozil ne bosta uporabljala ne Toyota in ne Uber, temveč jih bosta licencirali tretjemu podjetju. Podrobnosti še niso dorečene.

Toyota in Uber sta avtomobilski in tehnološki velikan, ki sta za konkurenco na področju avtonomnih vozil. Uber sicer dnevno za razvoj nameni več kot milijon dolarjev, a so rezultati klavrni. Njegova vozila po zadnjih dostopnih podatkih potrebujejo bistveno več človeških interakcij kot recimo Waymova (bivši Google). Uber je tako v zadnjem četrtletju izgubil 891 milijonov dolarjev, od česar je levji delež prispeval oddelek za avtonomna vozila.

Uber sodeluje tudi z Volvom in Daimlerjem. Pri sodelovanju z Volvom Uber kupi tovarniška vozila in jih sam predela in prilagodi za avtonomno vožnjo, potem pa jih tudi sam upravlja. Z Daimlerjem sodeluje drugače, in sicer Daimler sam razvija lastna vozila, ki pa potem vozijo na Uberjevem omrežju.