Tudi Apple ne bo več razvijal lastnega samovozečega avtomobila

Matej Huš

24. avg 2017 ob 08:52:30

Apple gre po poti Wayma, ki je letos ugotovil, da nima smisla razvijati samovozečega avtomobila od začetka, temveč je bolj smiselno pripravljati tehnologijo za obstoječa vozila in avtomobilsko industrijo. Applov projekt Titan se je začel z velikimi pričakovanji, saj si je Apple sprva prizadeval za razvoj lastnega pametnega avtomobila, ki bi razburkal trg in prestrašil avtomobilsko industrijo. Sedaj je obrnil ploščo in bo razvijal programsko in strojno opremo, ki jo bodo potrebovali samovozeči avtomobili kot nadgradnja klasičnih avtomobilov, poroča The New York Times. Navsezadnje je Applov izvršni direktor Tim Cook že junija dejal, da Apple razvija avtonomne sisteme, niso pa avtomobilska industrija.

Eden izmed prvih primerov bo prevoz za uslužbence (shuttle service) med Palo Altom in Applovim sedežem na Infinite Loop, ki se bo imenoval PAIL. Apple bo uporabljal vozila večjih proizvajalcev, ki jih bo opremil s tehnologijo za samostojno vožnjo. To je tudi prihodnost, saj se bo Apple posvetil razvoju te tehnologije namesto sestavljanju avtomobilov. To predstavlja prvo večjo spremembo v programu, ki se je začel leta 2014 v okviru katerega so želeli razviti vse - novo notranjost vozil brez volana in pedal, neslišna vrata, vetrobransko steklo z obogateno resničnostjo, lidar itd. Glavni problem je bilo pomanjkanje vizije, saj nihče ni točno vedel, ali želijo razviti popolnoma avtonomno vozilo brez volana ali zgolj samostojen avto, kjer lahko voznik še vedno prevzame nadzor. Še za CarOS niso vedeli, ali bi ga napisali v Swiftu ali v C++. In navsezadnje, zakaj bi Apple ponovno izumljal toplo vodo, saj so potniške kabine že zelo dobro naštudirane.

Pod vodstvom Boba Mansfielda, ki je projekt Titan prevzel lani, so ponovno poiskali vizijo. Število inženirjev na projektu avtonomnih sistemov raste, umikajo pa jih z razvoja avtomobila. Apple torej počasi spoznava, da čisto vsega sam vendarle ne more.