Apple proizvajalec avtomobilov? Kot kaže res.

Dare Hriberšek

10. avg 2018 ob 21:53:57

To, da naj bi Apple nekoč ponudil tudi svoje vozilo, se govori že leta. So pa pred dvema letoma v Cupertinu pričakovanja nekoliko ohladili, ko so napovedali, da se bodo raje posvetili razvoju programske opreme za samostojno vožnjo, kot pa fizičnemu vozilu.

Zdaj pa se zdi, da je ta dan morda vnovič nekoliko bliže, potem, ko je podjetje potrdilo, da so znova zaposlili Douga Fielda. Field je bil nekdaj pri njih že zaposlen, in sicer kot podpredsednik uprave, zadolžen za strojno zasnovo Macov. Pred petimi leti se je zaposlil pri Tesli, prevzel je vodenje proizvodnje Modela 3, kar pa mu ni šlo najbolje od rok. Spomnimo, v prvem kvartalu niso dosegli ciljnega števila proizvedenih vozil. Njegovo delo je zato prevzel kar sam Elon Musk, Field pa je je nato izkoristil še mesec dni dopusta in Teslo zapustil.

Pri Applu so novico potrdili, niso pa želeli odgovoriti na vprašanje, kaj bo počel. Dobro obveščeni viri pa že poročajo, da naj bi delal na Projektu Titan, kjer se ubadajo ... z razvojem samovozečega avtomobila.

Dodajmo še, da je Apple junija Alphabetu oz. njihovi enoti za samovozeča vozila Waymo izmaknil sistemskega inženirja Jaimeja Wayda in morda bomo v naslednjih letih na ceste resnično dobili zmogljiv avto, ki bo huronsko lepo oblikovan in bo poln prelomnih inovativnosti - a po drugi strani drag kot žafran.