Prvi poizkus megarakete Super Heavy in Starship se je končal v plamenih

Matej Huš

20. apr 2023 ob 16:48:33

SpaceX je danes ob 15.30 po slovenskem času z izstrelišča Boca Chica v Teksasu v orbito poslal raketo Starship, ki je največja in najmočnejša raket doslej. Težave so se začele že takoj ob vzletu, naposled pa so na višini 37 kilometrov raketo pogoltnili plameni.

Raketo Starship sestavljata prva stopnja Super Heavy in druga stopnja Starship. Slednje je že sorazmerno dobro preizkušena, ker je že letela, a še nikoli na Super Heavy. Prva stopnja s 33 motorji raptor ima največjo potisno moč v zgodovini, povrhu pa se želi po zgledu falcona pristati, da bo uporabna za nadaljnje poizkuse. V teoriji bi se morala Super Heavy in Starship ločiti, nato pa bi Super Heavy uporabil motorje za zaviranje in se pokončno usmerjen vrnil. Za zdaj je v načrtu padec v morje, medtem ko v prihodnosti načrtujejo tudi kontroliran pristanek na trdnih tleh. Celotna kompozicija Starship je dolga 119 metrov in tehta 5000 ton, od česar je dobrih 90 odstotkov goriva. V nizko orbito lahko pripelje 150 ton tovora, prav toliko pa tudi dlje, recimo na Mars. Tovor, ki smo ga doslej vozili na Mars, je tehtal dobro tono.

Šlo je za prvi tesni polet, ki se bil moral zgoditi že v ponedeljek. Tedaj so 10 minut pred začetkom izstrelitev odpovedali zaradi zamrznjenega tlačnega ventila, kar je povzročila kontaminacija z vlago. To pot so izstrelitev izvedli in dosegli minimalni standard, to je uspešen dvig s platforme. Najbolj so se bali, da bo vse skupaj razgnalo na ploščadi, pri čemer bi bila nastala škoda ogromna. Nato pa je šlo po zlu. Nekateri izmed motorjev se niso zagnali, a to ni bil večji problem, saj jih je 33 in so to potihoma pričakovali. Največji dinamični stres je raketa uspešno prestala, a nato ločitve med stopnjama ni bilo. Kompozicija se je začela nenadzorovano obračati, na koncu pa je padla nazaj v ozračje in zgorela nad Mehiškim zalivom.

Kljub spektakularnemu ognjemetu to ne pomeni konca, marveč začetek. Šlo je za prvi poizkus, ki je bil tvegan že sam po sebi. SpaceX bo razvoj nadaljeval, teste pa tudi. Zelo dolgoročni načrti Elona Muska so več kot deset izstrelitev Starshipa na dan.