V Hollywoodu dosegli dogovor glede uporabe umetne inteligence

Matej Huš

25. sep 2023 ob 09:10:33

Po 146 dneh so ameriški sindikat scenaristov in piscev za filmsko, televizijsko, radijsko in spletno produkcijo WGA (Writers Guild of America) in predstavniki studiev sklenili dogovor, ki bi lahko končal stavko. Triletno kolektivno pogodbo morajo potrditi še člani sindikata - teh je okoli 11.500 - nato pa se lahko nadejajo nekoliko boljših plačil. Prinaša tudi regulacijo uporabe umetne inteligence.

Dogovor so sklenili včeraj pozno zvečer, ko je sindikat postavil enega izmed rokov. Podrobnosti o dogovoru še niso znane, saj končno obliko pogodbe še pripravljajo. Vemo, da zvišuje plačilo za delo piscev, uvaja pravičnejše nadomestilo za predvajanje pretočnih vsebin ter omejuje uporabo umetne inteligence.

Postopek sprejetja je precej kompleksen, saj ga mora najprej potrditi stavkovni odbor, nato pa še pristojna odbora v vzhodni in zahodni konfederaciji, ki se združujeta v WGA. Šele nato bo potekalo glasovanje o koncu stavke. Tako se še vedno lahko zgodi, da bo to tehnično najdaljša stavka v zgodovini. Leta 1988 je namreč stavka WGA trajala 154 dni.

Posledice stavke, ki se je letos začela 2. maja, so bile občutne. Upočasnila se je produkcija, saj je bilo v drugem četrtletju kar 29 odstotkov manj snemalnih dni. Številne velike produkcije, denimo Stranger Things ali Blade 2, so bile preložene. Stavka je vplivala tudi na ameriške pogovorne oddaje, za katere scenarije takisto pišejo člani sindikata.

Poleg stavke WGA pa istočasno stavkajo tudi v igralskem sindikatu SAG-AFTRA, kar je prvikrat v zadnjih 60 letih, da stavkata oba hkrati. S sklenitvijo dogovora z WGA se bo sedaj težišče pogajanj preselilo na odnose med studii in SAG-AFTRA, ki stavka od julija. Sindikat je čestital WGA in pozval studie k sklenitvi dogovora še z njimi.