Na Švedskem se širi blokada proti Tesli

kuglvinkl

17. nov 2023 ob 22:35:09

Wired poroča, da bodo od petka dalje delavci v vseh švedskih pristaniščih zavračali raztovarjanje vozil Tesla, čistilci ne bodo več čistili razstavnih prostorov, in mehaniki ne bodo več popravljali polnilnih postaj, medtem ko poteka delovni spor. Tisto, kar se je začelo kot stavka mehanikov Tesle, se širi v nekaj, kar švedski sindikati opisujejo kot eksistenčno bitko med avtomobilskim proizvajalcem in konvencijami oz. dogovori ter zavezami, ki naj bi po njihovem mnenju naredile delovni trg države pošten in učinkovit.

Odziv na Švedskem predstavlja največjo sindikalno akcijo, s katero se je podjetje soočilo kjerkoli na svetu. Švedska nima zakonov, ki bi določali delovne pogoje, kot je minimalna plača. Namesto tega so ta vprašanja urejena v kolektivnih pogodbah. Pet let Industrijski sindikat IF Metall, ki zastopa mehanike Tesle, skuša prepričati podjetje, da podpiše kolektivno pogodbo. Ko je Tesla to zavrnila, so se mehaniki odločili za stavko konec oktobra. Nato so prosili druge švedske sindikate, naj se jim pridružijo.

"Kolektivne pogodbe tvorijo hrbtenico švedskega modela delovnega trga," pravi Mikael Pettersson, vodja pogajanj pri sindikatu električarjev, ki namerava se pridružiti blokadi jutri. Pogajanja so trenutno zastala.

Švedski sindikat delavcev za vzdrževanje stavb se je prav tako pridružil blokadi Tesle. Ta sindikat ima približno 50 članov, ki čistijo lokacije Tesle. Prizadeti bodo štirje prodajni saloni in servisni centri. Tri dni pozneje, 20. novembra, bo sindikat Seko, ki zastopa poštne delavce, prenehal dostavljati pisma, rezervne dele in palete na vse Teslove naslove na Švedskem.

Ni jasno, kakšen vpliv imata stavka in blokada na poslovanje Tesle v Švedski, ki je peti največji trg podjetja v Evropi. Lokalni švedski mediji poročajo, da se nove Tesle raztovarjajo v danskem pristanišču in vozijo čez mejo, vendar je trditev nepreverjena.

Več tukaj: https://www.wired.co.uk/article/sweden-...