Evropska komisija sklicuje posvet s tehnološkimi velikani

Dare Hriberšek

20. nov 2020 ob 20:33:48

Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg, je na videokonferenco povabil kakih dvajset podjetij, med njimi Apple, Amazon, Microsoft, Booking.com, Expedio, Trivago in DuckDuckGo. Evropska komisija (EK) si namreč želi slišati njihove poglede na bodoče urejanje digitalnih storitev in digitalnih trgov v EU. Dogodek je bil sprva sklican za 24. november, a so ga danes preložili na 2. december.

Kot je znano, bo nato Breton skupaj s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager 9. decembra predstavil osnutka dveh pomembnih predpisov s tega področja, Digital Services Act (DSA) in Digital Markets Act (DMA). Prvi bo po do sedaj znanih podrobnostih od velikih podjetij zahteval, da regulatorjem in raziskovalcem razkrijejo delovanje njihovih algoritmov, pa tudi zgodovino oglaševanja. DMA pa bo velikim spletnim podjetjem nalagal posebna konkurenčna pravila, denimo razkrivanje poslovnih podatkov regulatorjem in tekmecem, po drugi strani pa bo tudi strožje nadziral njihovo morebitno favoriziranje lastnih izdelkov in storitev. Prav tako bosta akta EK dala v roke nove, močnejše vzvode za vzdrževanje konkurence na tem področju.

Prihajajoča predpisa sta bila v zadnjih mesecih predmet krepkega lobiranja, pa tudi prav zlobnih naklepov velikih podjetij, ki si želijo, da bi dobičkonosni divji zahod na spletu še malo trajal. Obenem številna med njimi povabilu ne pripisujejo velikega pomena, saj v tej pozni fazi priprave osnutkov ni pričakovati, da bi pripravljavci upoštevali kake ključne predloge sprememb.