Po pobeglem dokumentu o pritisku na komisarje se Google opravičuje

Matej Huš

14. nov 2020 ob 20:49:22

Konec prejšnjega meseca je na medmrežje pobegnil dokument, kako naj bi Google skušal vplivati na evropske politike, da bi ti manj strogo obravnavali tehnološke velikane. V dokumentu je Google orisal dvomesečno strategijo, kako bi "odstranil potencialne ovire" za svoj poslovni model, če bi EU sprejela zakonodajo, ki bi ga strožje regulirala.

Google je načrtovala agresivno kampanjo zoper francoskega komisarja Thierryja Bretona in druge. Google bi si prizadeval za pritisk na komisarja in krhanje podpore za prihajajočo zakonodajo v Bruslju (tako imenovani Digital Services Act). Sodeč po dokumentu, si Google želi spodkopati zamisel, da DSA za Evropejce ne bo prinesel dodatnih stroškov, in vsiliti zamisel, da bo omejil potencial interneta. Google se je v tej kampanji želel povezati tudi z drugimi velikani, denimo Bookingom. Google sprva dokumenta ni komentiral in ni želel potrditi, ali je pristen.

Sedaj pa se je direktor Sundar Pichai opravičil Bretonu. Evropska komisija je sporočila, da sta imela Pichai in Breton v četrtek videokonferenco, na kateri sta izmenjala poglede na situacijo. Za avdienco je zaprosil Pichai, in sicer še pred pobeglim dokumentom. Breton je seveda dokument omenil, Pichai pa se je opravičil, češ da to ni način, na katerega Google deluje. Zagotovil je, da dokumenta ni videl in vsebine ni odobril.

Za zdaj kaže, da je v Bruslju še vedno načelno soglasje, da je treba tehnološke velikane obrzdati, za kar bo DSA prvi korak. Ta bo prinesel dve pomembni novosti. Prvič, opredeljeno bo, katere dodatne obveznosti bodo velikani dobili, denimo na področju upravljanje nezakonitih vsebin in ponarejenih izdelkov. Drugič, opredeljeno bo, po katerih kriterij bodo posamezne platforme vratarji.