EU pripravlja krepka orožja zoper spletne velikane

Dare Hriberšek

15. nov 2020 ob 15:59:40

Vedno bolj ko se približuje 2. december, ko bo Evropska komisija predstavila predlog svoje digitalne strategije oz. Digital services act, več podrobnosti prihaja na plano. Evropski komisar Thierry Breton je za nemški Welt am Sonntag povedal, da bo podjetja, ki ne bodo spoštovala pravil, lahko doletela tudi popolna ali delna prepoved delovanja na enotnem trgu EU. Takega pooblastila bruseljski regulatorji trenutno nimajo.

DSA bo med drugim urejal svobodo opravljanja digitalnih storitev na trgu EU, osrednja pozornost predpisa pa bo uperjena k enakim konkurenčnim pogojem na evropskih digitalnih trgih, kjer peščica velikih spletnih platform občasno ovira enakovreden dostop manjšim konkurentom. Ta podjetja, t. i. gatekeepers, bodo pod določenimi pogoji dolžna deliti svoje poslovne podatke s konkurenti in regulatorji, predvsem pa ne bodo smela nepošteno promovirati svojih storitev in izdelkov.

Med drugimi predlaganimi ukrepi so še izrekanje denarnih kazni, izločitev s trga, prisilna razdelitev podjetij na več delov lahko pa tudi različne kombinacije teh kazni. Najtežji ukrepi bodo po besedah Bretona prihranjeni za izredne okoliščine.

Da se pretežno ameriška velika spletna podjetja zares bojijo prihajajočih omejitev za poslovanje na območju stare celine, priča tudi dokument, ki je pobegnil v javnost in v katerem Google snuje dva meseca trajajočo kampanjo pritiska na bruseljske uradnike.