Google Photos dobiva omejitve

Matej Huš

11. nov 2020 ob 22:56:56

Pred petimi leti se je zdelo, da nam bo Google Photos rešil vse težave pri arhiviranju fotografij, saj je ponujal neomejene količine prostora za shranjevanje. A zastonj kosil ni in tudi Google Photos ne bo več popolnoma brezplačen. Gogole je sporočil, da bo od 1. junija 2021 veljala omejitev 15 GB. Kdor bo želel porabiti več prostora, ga bo moral doplačati. Prav tako bo Google pobrisal podatke iz računov, v katere se nihče ni prijavil več kot dve leti (Google seveda prej pošlje več opozoril). Kdor že sedaj zaseda več kot 15 GB prostora, si lahko malce oddahne, saj starejše fotografije, torej naložene do 1. junija 2021, ne bodo štele v kvoto 15 GB. Omejitev bo veljala le za na novo naložene fotografije, torej bo vsaj še nekaj časa prostora dovolj.

Google ponuja shranjevanje fotografij v dveh ločljivostih. Kadar jih shranjujemo v originalni ločljivosti ("original quality"), že sedaj štejejo v kvoto in so omejene. Poleg tega pa Google ponuja shranjevanje fotografij, ki so nekoliko stisnjene in zato zasedejo manj prostora ("high quality"), ki pa v kvoto niso štele. Nove omejitve bodo veljale za te, saj so prve že sedaj omejene na velikost predala. Izjeme bodo lastniki telefonov Pixel, ki bodo stisnjene fotografije še vedno lahko neomejeno nalagali.

In koliko stane, kadar prostora zmanjka? Za 100 GB bomo odšteli dva dolarja mesečno, za 200 GB tri dolarje, za 2 TB deset dolarjev itd. Največji paket obsega 30 TB za 150 dolarjev mesečno. V kvote že sedaj šteje, denimo, Gmail, v prihodnosti pa bodo vsi Googlovi izdelki, torej tudi Docs, Sheets, Slides itd.