Prihodnji teden Google Photos ne bo več neomejen

Matej Huš

28. maj 2021 ob 09:09:04

Bliža se 1. junij, ko bo Google Photos začel šteti velikost datotek. Osnovni brezplačni profil v Googlovih storitvah meri 15 GB, kar se deli med vse storitve. Največja porabnika sta Google Photos in Gmail, kjer se zlasti fotografije hitro naberejo. Doslej so fotografije, ki so bile v oblak shranjene v stisnjeni velikosti (high quality), iz te kvote izvzete. Štele so le fotografije, ki so se shranjevale v izvirni kakovosti (original quality).

Od torka bodo vse fotografije štele v kvoto. Obstoječe uporabnike bo razveselilo dejstvo, da bo to veljalo le za fotografije, ki bodo naložene pozneje. Kar bo torej do 31. maja na Google Photos, ne bo nikoli (vsaj do naslednje spremembe) štelo v teh 15 GB. Google želi seveda čim več ljudem prodati plačljive pakete. Google One v osnovni verziji ponuja 100 GB in stane 2 dolarja mesečno.

Kdor uporablja Google Photos, si lahko pomaga tako, da do torka poskrbi, da so vse obstoječe fotografije prenesene v oblak, saj bodo tako ostale izven omejitev. Če se bližamo zgornji omejitvi, lahko spremenimo kakovost z originalne na visoko, pa bodo vse te fotografije nenadoma izvzete. Brisanje ostalih vsebin pa lahko nadzorujemo v orodju za upravljanje s prostorom.