Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Matej Huš

28. mar 2015 ob 20:41:50

Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB prostora, ki ga lahko porabijo za poljubne vsebine.

Komur to ne zadošča, mu Amazon ponuja Unlimited Everything Plan, ki je točno to, kar pravi ime. Omogoča neomejene količine prostora za shranjevanje poljubnih podatkov, kar vas bo stalo 60 dolarjev letno. Oba paketa sta na voljo v trimesečni brezplačni preizkusni obliki, mogoča pa je tudi nadgradnja s Cloud Driva. Tudi velikost posameznih datotek ni omejena, omejitev je le v mobilnem odjemalcu (na 2 GB).

Amazon sicer ni prvi, ki je ponudil neomejeno kapaciteto, je pa to storil najprivlačneje. Microsoft namreč za neskončno količino prostora zahteva naročnino na Office 365 Personal, ki stane 70 dolarjev letno, ali Office 365 Home za pet uporabnikov za skupno 100 dolarjev letno. Dropbox ponuja 1 TB za 120 dolarjev letno, Google Drive pa stane enako. Vodstvo je torej prevzel Amazon.