Urbana prispela tudi na iOS

Matej Huš

8. nov 2020 ob 22:35:00

V Ljubljani je mestne storitve (parkirnine, vožnjo z mestnimi avtobusi, vzpenjačo in izposojo koles BicikeLJ) že leta možno plačati tudi z virtualno kartico Urbana, ki jo v obliki aplikacije namestimo na pametni telefon. A doslej je bila uporaba omejena na lastnike androidnih telefonov (verzija vsaj 5.0 za plačevanje avtobusov, sicer 4.4), medtem ko na iOS aplikacije ni bilo. Aplikacija je uporabljala tehnologijo NFC v telefonu. Sedaj je prispela tudi na iOS.

Polnjenje virtualne kartice je možno z VALU Moneto, na posebnih avtomatih (urbanomati) in na prodajnih mestih (kioski, bencinski servisi, nekatere trgovine). Polnjenje s kreditnih kartic neposredno ni možno, gre pa preko ovinka. Če si naložimo aplikacijo Valu, je račun Valu možno polniti s plačilnimi karticami, bančnim nakazilom, Moneto ali v Telekomovih prodajalnah. Potem je možno prenesti dobroimetje iz Valuja na virtualno Urbano.

Največja pomanjkljivost ostaja nepovezanost virtualne kartice Urbana s fizično kartico. Z namestitvijo aplikacije namreč dobimo novo kartico, četudi imamo obstoječo fizično kartico. Med njima ne moremo prenašati dobroimetja, le eno lahko registriramo za BicikeLJ ipd. Kakorkoli, sedaj je virtualna Urbana prek aplikacije na voljo tudi v iOS. Ponuja popolnoma vse enako kakor v Androidu, le da ne uporablja NFC, temveč DOV (data-over-voice).