Hermann Hauser svari pred Nvidiinim prevzemom ARMja

Dare Hriberšek

12. okt 2020 ob 17:47:36

Kot meni v Avstriji rojeni soustanovitelj podjetja ARM, bi prevzem povzročil, da bi dobili še en ameriški monopol, podoben tistim, katerih vpliv na njihovo gospodarstvo trenutno skrbi Britance. Konkretno ima v mislih Google, Facebook, Netflix in Amazon. ARM pa bi po njegovem mnenju s prevzemom izgubil položaj Švice v polprevodniškem segmentu. Svojo skepso je sicer popisal v pismu, naslovljenem na odbor za zunanje zadeve spodnjega doma parlamenta.

Kot pojasnjuje Hauser, je težava v dosedanjem, nevtralnem (od tu Švica) poslovanju podjetja, ki snuje zasnove čipov in ukazne nabore zanje, končni izdelek pa si njihove stranke oblikujejo po svojih zahtevah. Zaradi tega je praktično vseh petsto svetovnih polprevodniških podjetij nosilcev njihove licence. V primeru Nvidiinega prevzema, bi ta najverjetneje prenehala z ARMjevo filozofijo "prodajamo komurkoli" in podjetje uničila. Prav tako praktično vsi nosilci njihove licence predstavljajo Nvidiino konkurenco in bi v primeru uspešnega prevzema poiskali alternativo ARMju. Hauser še meni, da je suverenost posamezne države na področju tehnološke infrastrukture v zadnjem desetletju postala enakovredna vodni in energetski infrastrukturi, zato je Nvidiin prevzem po njegovem tudi vprašanje britanske nacionalne varnosti. Vlado v Londonu tako poziva, naj prevzem prepreči.

ARM je sicer vodilno svetovno podjetje za načrtovanje varčnih čipov, njegove izdelke najdemo v praktično vsaki mobilni napravi, trenutno pa zaposluje 6.500 ljudi. Podjetje je leta 2016 prevzel japonski konglomerat SoftBank, ki ga zdaj želi prodati ameriški Nvidii za 40 milijard dolarjev. Doslej je možnost svojega nasprotovanja prevzemu napovedala Kitajska, kjer ima ARM pomembno podružnico, zato posel brez soglasja Pekinga najbrž ne bo mogoč.