Facebook priznal, da je najel podjetje za očrnitev nasprotnikov

Matej Huš

24. nov 2018 ob 20:06:49

Minuli teden je The New York Times objavil daljši članek svojih preiskovalnih novinarjev, kako je Facebook najel PR-agencijo Definers Public Affairs (DPA), da bi očrnil svoje nasprotnike in minimiziral problematiko svojega početja. Ker se je Facebook znašel v neugodnem položaju, ko se je moral hkrati soočati z naraščajočo količino sovražnega govora na strani in z glasnimi očitki, da so njegovo platformo izkoristili za manipulacije javnega mnenja na ameriških volitvah, se je odločil za protinapad. Facebook je sprva zanikal navedbe in jih označil kot veliko pretiravanja in polno nedoslednosti, na praznični večer pa je vendarle priznal, da večina obtožb drži.

Facebook je že v začetku leta 2017 vedel, da na njegovem omrežju mrgoli lažnih vsebin, ki so jih naročili in pripravili v Rusiji, da bi pripomogli k Trumpovi izvolitvi. Zaradi preiskave, ki so jo vodili tudi organi pregona, podjetje tega dolgo ni upalo javno komentirati, a v podjetju je vrelo zaradi možnih posledic. Problem je bil, da je bilo Facebooku dolgo časa poznano, da so se Rusi vtikali v propagando za volitev, a ni ukrepal. Na koncu, več kot leto po volitvah, so ustanovili Projekt P (p kot propaganda) za analizo vpliva dezinformacij na Facebooku. Šele septembra lani je Facebook prvikrat javno resneje omenil, da problem lažnih vsebin obstaja. Toda izvršni direktor Mark Zuckerberg in njegova desna roka Sheryl Sandberg sta ves čas vztrajala, da ne smejo razkriti več. Tudi takratna izjava za javnost zveni zelo nedolžno. Šele oktobra lani je Facebook priznal, da gre za več kot sto milijonov objav.

Naslednji udarec je sledil marca, ko je izbruhnila afera Cambridge Analytica. Facebook si ni mislil, v kako velik problem bo eksplodiral ta incident. Proti Facebooku so nenadoma stali demokrati, republikanci, javnost in ostala tehnološka podjetja iz Silicijeve doline. Facebook je krenil v protiofenzivo. Zlasti v konzervativnih, medijih je vzniknilo mnogo člankov, ki so kritizirali poslovne prakse Appla in Googla. Na strani NTK Network (ki sodi pod okrilje DPA) so se pojavljali prispevki, ki so kritike Facebooka in nevladne organizacije povezovali z Georgeom Sorosom in vse skupaj poizkušali prikazati kot zaroto. To poročanje so kmalu povzeli tudi drugi zelo jasno opredeljeni mediji (npr. Breitbart). Krožiti so začela "poročila" o kritikih Facebooka, kjer so razgaljali njihovo finančno stanje ipd. Facebook je po objavi članka novembra letos sporočil, da je prekinil sodelovanje z DPA.

Facebook je sprva zanikal večino poročanja in izrecno poudaril, da ni naročil nobenih napadov ali člankov o svojih kritikih. A teden dni pozneje Facebook priznava skoraj vse. Vodja oddelka za komuniciranje in politiko Elliot Schrage v Facebooku je sedaj objavil, da je on naročil storitve podjetja DPA. Priznava, da so jih tekom leta uporabljali čedalje bolj in bolj, ko se je pritisk na Facebook krepil. Facebook sedaj ponovno preučuje, kaj točno je DPA delal zanj. Priznava tudi, da so naročili preiskavo Georgea Sorosa, ker je ta januarja letos kritiziral Facebook kot "grožnjo družbi". Schrage pravi, da je za sodelovanje z DPA odgovoren sam, saj sta Zuckerberg in Sandbergova računala nanj, sedaj pa zapušča Facebook, kar je načrtoval že pred to objavo. Zanika pa, da bi Facebook naročil pisanje lažnih člankov in širjenje neresničnih novic.