TikTok za jutri napovedal sodno bitko s Trumpom

Dare Hriberšek

23. avg 2020 ob 15:29:03

Predstavniki TikToka, aplikacije za deljenje kratkih videov, so napovedali, da bodo v ZDA vložili tožbo zoper odredbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katero je od matičnega kitajskega podjetja Bytedance zahteval, da v 90ih dneh odproda ameriški del svojega poslovanja. Razlog je sum ameriških oblasti, da bi aplikacija uporabniške podatke lahko delila z oblastmi v Pekingu. Kot potencialno resna kupca sta se doslej omenjala Microsoft in Oracle.

"Da ne bi vladavine prava puščali ob strani in da bi zagotovili, da je obnašanje ameriške vlade do našega podjetja in naših uporabnikov pravično, nimamo drugega izhoda, kot da poskušamo predsedniško odredbo napasti s pomočjo pravnega sistema," so še povedali pri TikToku. Informacijo so danes potrdili tudi iz krovne družbe Bytedance, z besedami, da bo tožba vložna že 24. avgusta, torej jutri.

Predstavniki TikToka so še povedali, da se že leto dni trudijo najti rešitev, vendar na drugi strani naletijo na nepripravljenost in na uradništvo, ki ni pripravljeno prisluhniti dejstvom. Prav tako so še enkrat zanikali, da bi kdajkoli podatke ameriških uporabnikov posredovali kitajskim oblastem. Aplikacija ima sicer v ZDA 80 milijonov aktivnih uporabnikov, njena globalna priljubljenost pa je v zadnjih mesecih kar eksplodirala, saj si jo je doslej prenesla že milijarda uporabnikov.

Minuli petek je podobno tožbo vložila tudi skupina uporabnikov WeChata, prav tako kitajske aplikacije za neposredno sporočanje, ki je v ZDA trenutno prav tako prepovedana na podlagi predsednikove odredbe.