Bodo Američani v nedeljo ostali brez TikToka in WeChata?

Dare Hriberšek

18. sep 2020 ob 18:59:03

Še eno tragikomično, a še kar napeto poglavje zgodbe o trgovinski vojni med Kitajsko in ZDA, ki poteka na plečih uporabnikov dveh aplikacij, se bo kot kaže odvrtelo že ta konec tedna. Kot so sporočili iz ameriškega Ministrstva za trgovino, bosta obe aplikaciji, TikTok in WeChat prihajajočo nedeljo odstranjeni iz ameriških spletnih tržnic (ne pa tudi za preostali svet). Prav tako bo od tega dne dalje prek WeChata prepovedano opravljati oz. sprejemati kakršnakoli plačila ali prenašati denarna sredstva na ozemlju ZDA ter aplikaciji nuditi kakršnekoli spletne storitve.

TikTok bo - razen nedeljskega prisilnega izbrisa s tržnic - za razliko od WeChata vsaj do 12. novembra nekoliko manj kaznovan. Do takrat je namreč podaljšan rok, ko mora podjetje najti partnerja, ki bo prevzel njihov ameriški del poslovanja. Prvi kandidat za to je bil Microsoft, ki je nato odstopil, v igri še vedno ostaja Oracle, nekoliko bolj v ozadju pa še Walmart. Skratka, tisti Američani, ki si bodo TikTok namestili še pred nedeljo, ga bodo do 12. novembra lahko še normalno uporabljali. V ozadju je, tako analitiki, Trumpov strah, da bi zaradi prepovedi priljubljene aplikacije izgubil podporo mladih na predsedniških volitvah, ki bodo dober teden dni prej, 3. novembra.

Kot je znano, Trumpova administracija zatrjuje, da obe aplikaciji predstavljata grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj bi zbrane podatke o ameriških uporabnikih lahko posredovali kitajski vladi. Vlada v Pekingu ter lastnika aplikacij, ByteDance in Tencent, vse te obtožbe ostro zanikajo. ByteDance zatrjuje, da so podatki o ameriških državljanih shranjeni v ZDA in Singapuru, medtem, ko se Tencent brani z argumentom, da so sporočila, poslana prek WeChata, anonimna. V obeh podjetjih še menijo, da ne gre za varnostne zadržke ameriške politike, pač pa preprosto za politično motivirana dejanja.

Nedeljski tržnični pogrom lahko s preklicem ukrepa še vedno prepreči predsednik Trump.