Tudi Oracle v vrsti za prevzem TikToka

Dare Hriberšek

19. avg 2020 ob 12:12:06

V začetku meseca smo bili priča odprtju nove fronte v kitajsko-ameriški trgovinski vojni. Gre za družbeno platformo TikTok, ki je zaradi (za zdaj nedokazanih) domnev o vohunjenju za kitajsko vlado postala trn v peti washingtonske administracije. Pred tednom dni je tako poseben odbor Bele hiše za nadzor tujih naložb v ZDA podjetju Bytedance, sedanjemu lastniku TokToka, naložil, da v devetdesetih dneh odproda ameriški delež podjetja ali pa bodo njihovo delovanje onemogočili. Pri Bytedance sicer že ves čas ostro zanikajo, da bi podatke uporabnikov delili s komerkoli v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Zdaj pa smo kot kaže dobili novega interesenta za prevzem njihovega posla v ZDA, Kanadi, Novi Zelandiji in Avstraliji. To je družba Oracle, katere lastnik in peti najpremožnejši Američan Larry Ellison je znan podpornik predsednika Donalda Trumpa. Med dosedanjimi resnimi pretendenti za nakup TikToka sta bila zlasti Microsoft, ki se je že pogajal z Bytedancom ter Twitter, kjer so prav tako izrazili podobno namero.

Donald Trump se je včeraj, med obiskom Yume v Arizoni, že odzval na novico, rekoč, "da bi bil Oracle great company oz. krasno podjetje" za prevzem TikTokovega ameriškega dela. Vrednost slednjega analitiki ocenjujejo na med 20 in 50 milijard ameriških dolarjev.