Medtem ko Trumpi grozi z blokado TikToka, ga je Microsoft želel kupiti

Matej Huš

2. avg 2020 ob 17:37:30

Že pred mesecem dni smo pisali, da ameriško administracijo resnično jezi kitajska platforma TikTok, saj bi jo najraje blokirali. Obtožbe so kakopak predvidljive: Kitajska aplikacija naj bi bila v resnici orodje kitajske države, s katerim vohuni za Zahodnjaki, kar seveda razvijalec še bolj predvidljivo ostro zanika. Po Mikeu Pompeu se je tokrat oglasil še sam Trump in dejal, da bodo aplikacijo morda blokirali. V Beli hiši trdijo tudi, da je TikTok grožnja ameriški nacionalni varnosti.

Kaj bo Trump storil, še ni jasno. Z izvršnim ukazom bi lahko prepovedal distribuiranje TikToka prek ameriških spletnih trgovin, kar vključuje tudi Googlov Play Store in Applov App Store. Medtem ko bi uporabniki Androidov aplikacijo še vedno naložili iz neuradnih virov, na Applovih napravah brez jailbreaka to ne bi šlo. V vsakem primeru pa bi to močno zmanjšalo število uporabnikov po celem svetu, brez česar aplikacija ni uporabna. TikTok lahko uvrstijo tudi na seznam podjetij, ki ne smejo kupovati ameriških izdelkov brez posebnega dovoljenja. Tretja možnost je preprosto prepoved uporabe v ZDA. TikTok ima poleg pisarn na Kitajskem tudi pisarne v New Yorku in Los Angelesu.

Po drugi strani pa se Microsoft zanima za nakup TikToka. Ustvarjalcem aplikacije je namreč jasno, da brez spremembe lastništva v ZDA ne bodo mogli normalno delovati, saj bodo redno letela polena pod noge. Po eni izmed variant bi konzorcij investitorjev izven Kitajske (Sequoia Capital, SoftBank, General Atlantic) kupil večinski delež. Trenutno je ByteDance, ki skrbi za aplikacijo, sicer ocenjen na 100 milijard dolarjev. O Microsoftovem zanimanju pa uradno ni nič znanega, saj v Redmondu zgodbe ne komentirajo. Neuradno je bil v petek dogovor že skoraj sklenjen, potem pa je Microsoft tudi zaradi Trumpovih opozoril posel začasno ustavil.

ACLU (American Civil Liberties Union) glasno kritizira Trumpovo vmešavanje v TikTok in ga označuje kot grožnjo svobodi izražanja in predvsem kot tehnološko neizvedljivo. TikTok ima trenutno 800 milijonov uporabnikov, od tega 80 milijonov zlasti mlajših v ZDA, ki prek aplikacije dnevno komunicirajo z videoposnetki.