Slovenska aplikacija za sledenje stikom s covid-19 je tu

Matej Huš

18. avg 2020 ob 17:58:37

Od včeraj je na voljo slovenska aplikacija za sledenje stikom, ki jo je Ministrstvo za javno upravo (MJU) pripravilo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija je na voljo za androidne telefone, ki imajo Googlove storitve (torej najnovejši huaweiji zaradi sankcij odpadejo), medtem ko za Applove naprave še ni. Nova aplikacija se imenuje #OstaniZdrav. Ko jo uspemo najti v Play Storu, kjer na primer zapis "Ostani zdrav" ne najde primernih zadetkov, jo brez težav namestimo.

Gre za prevod nemške aplikacija Corona Warn App, ki uporablja Googlove (oziroma na iOS Applove) API-je. Za delovanje moramo vključiti tehnologijo Bluetooth in zaradi tehničnih razlogov še lokacijo, čeprav aplikacija tega podatka ne potrebuje in ne beleži. Ko aplikacijo naložimo in aktiviramo, bdi na stiki tako, da si telefoni, ki so v bližini in jo imajo prav tako nameščeno, izmenjajo identifikacijske številke. Vsak uporabnik dobi svojo anonimno identifikacijsko številko, ki se večkrat dnevno spremeni. Tako ne vemo, s kom smo v stiku niti aplikacija ne ve, kje se je stik zgodil.

Aplikacija ni namenjena zaznavi stikov z ljudmi, ki vedo, da so okuženi. Ti morajo biti doma ali v bolnišnici. Zato tudi ne bo filmskega piskanja, ko se komu približamo. V resnici aplikacija enkrat dnevno pokliče na strežnike NIJZ in vpraša, ali je kdo izmed stikov prejšnjega dne bolan. Če je, nas opomni na tvegan stik in priporoči testiranje. Seveda pa je treba vedeti, kdo je bolan. Če zbolimo in testiranje pokaže, da smo pozitivni na covid-19, od NIJZ dobimo posebno kodo, s katero lahko v aplikaciji označimo okuženost. Aplikacija bo to javila centralnemu strežniku, od koder bodo podatek dobili naši stiki. Nikoli se nikjer ne hranijo seznami okuženih ali stikov. S telefona se evidenca stikov pobriše v 14 dneh.

Aplikacija je za zdaj prostovoljna. Še več, četudi jo namestimo, jo moramo ročno aktivirati (to je treba storiti celo po vsakem ponovnem zagonu). Brez težav lahko aplikacijo začasno ustavimo oziroma prekinemo spremljanje stikov. Poleg tega je seveda aplikacija omejena s fiziko. Beleži namreč kako blizu je bil naš telefon drugim telefonom z isto aplikacijo. Če se okužimo v bazenu, tega ne bomo vedeli. Če okuženi nima aplikacije ali pa je telefon pustil v pisarni, tudi ne bo nič pomagalo. Prav tako ni vsak stik kužen, na koncu pa ne pozabimo, da signal Bluetooth pride tudi skozi zid, virusi pa seveda ne.