Nemška aplikacija za covid omogoča shranjevanje potrdil, slovenska aplikacija ostaja štiri mesece v preteklosti

Matej Huš

13. jul 2021 ob 22:03:35

Nemška aplikacija Corona-Warn-App v novi verziji 2.5, ki je izšla včeraj, dobiva novo pomembno funkcionalnost. Odslej bo omogočala hranjenje digitalnih certifikatov, s katerimi bodo lahko uporabniki dokazovali svoj status cepljenega, prebolevnika ali testiranega. V aplikaciji bodo lahko hranili dokazila zase in za do tri druge osebe, kot so otroci. V aplikacijo status oziroma certifikat vnesejo s skeniranjem kode QR, ki jim jo na potrdilu izda zdravnik glede na njihovo stanje. Potrdilo o cepljenju je bilo možno dodati že v verzijo 2.3, ki je izšla junija, prav tako z vnosom kode QR.

V aplikaciji vneseni certifikati ostanejo trajno, veljavnost pa bo odvisna od pravil. To pomeni, da je možno dodati več certifikatov, denimo za cepljenje in hitri test. Aplikacija bo najprej prikazala najbolj relevantnega, torej v konkretnem primeru manj kot 24 ur star hitri test, nato pa potrdilo o cepljenju. Druga novost so statistični podatki o cepljenju. Uporabniki si lahko ogledajo, koliko ljudi je bilo cepljenjih enkrat ali polno.

Slovenska aplikacija #ostanizdrav je prevod in priredba nemške aplikacije Corona-Warn-App, kjer pa tempo posodobitev nikakor ne sledi nemški. V Play Storu je še vedno na voljo aplikacija verzije 1.14.3, ki so jo tja naložili 14. maja letos. Nemška Corona-Warn-App je do verzije 1.14.3 prispela marca letos, torej efektivno uporabljamo štiri mesece staro aplikacijo. Ministrstvo za javno upravo je v začetku minulega tedna sklenilo 166.000 evrov težko pogodbo o nadaljnjem vzdrževanju slovenske aplikacije, saj je dosedanja pogodba z RSTEAM potekla. Nova pogodba traja dve leti.