Nemci bodo upokojili aplikacijo za sledenje stikom s covidom

Matej Huš

26. mar 2023 ob 16:12:29

Nemci so se odločili, da aplikacijo za sledenje stikom za covid Corona-Warn-App upokojijo. Ker se je epidemija umirila, bodo junija aplikacijo poslal v speči način. Opozarjanje stikov po pozitivnem testu bo delovalo le še do konca aprila, maja pa se bo začelo kontrolirano ugašanje. Aplikacije tudi ne bodo več redno posodabljali. Še vedno jo bo možno uporabljati kot skladišče certifikatov o cepljenju (potrdila QR), prav tako pa oblasti dopuščajo možnost, da ob nenadnem poslabšanju zdravstvenih razmer aplikacijo ponovno obudijo. Vzdrževalne pogodbe s podjetjema SAP in T-Systems se iztečejo konec maja.

Aplikacija je zaživela junija 2020. Odtlej jo je namestilo več kot 48 milijonov posameznikov, ki so prijavili dobrih devet milijonov pozitivnih testov. Aplikacija je skupaj z razvojem in vzdrževanjem doslej stala več kot 220 milijonov evrov. Samo za vzdrževanje v letošnjem letu je namenjenih 23 milijonov evrov, lani pa namesto predvidenih 50 več kot 73 milijonov evrov. Aplikacija Corona-Warn-App je imela odprto kodo in redne posodobitve. Zadnjikrat so jo posodobili 23. februarja letos, trenutno je pri verziji 3.1.1.

V Sloveniji smo uporabljali aplikacijo #ostanizdrav, ki je bila lokalizirana inačica nemške aplikacije. Nazadnje je bila v verzijo 2.19.1 posodobljena oktobra lani. V Sloveniji se uporaba aplikacije ni nikoli zares prijela. Podatki o njeni uporabi kažejo, da jo je za prijavo pozitivnega testa uporabilo 28.827 ljudi. Aplikacija v Sloveniji nikoli ni izpolnila svoje naloge, pa čeprav so jo svoj čas predpisali celo kot pogoj za prehajanje statističnih meja.