OstaniZdrav - neposodobljena slovenska aplikacija za sledenje stikom (VI)

N/A

19. maj 2021 ob 07:36:13

Saga s počasnim posodabljanjem vladne aplikacije za sledenje stikov #OstaniZdrav se kot kaže nadaljuje. Medtem ko je nemški izvirnik (Corona-Warn-App oz. CWA) prilezel že do verzija 2 (različica 2.3 je tik pred izidom), naš prevod ostaja pri različici 1.10 iz meseca januarja. Zaostanka je torej že za skoraj 10 različic (1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 1.15, 2.0, 2.1, 2.2, 2.3).

Nadgradnja bi sicer bila še kako dobrodošla, saj zadnje verzije vključujejo številne novosti. Ena glavnih je vsekakor možnost uporabe aplikacije za prikaz dokazila o testiranju oziroma cepljenju, kar pri nas npr. pogoj posedanje v notranjosti gostinskih lokalov, pri čemer pa nihče ne ve čisto, kako naj to na hiter, enostaven in zanesljiv način preverja. Prav tako je tu opcija organizacije sledenja stikov na javnih dogodkih oz. krajih po check-in modelu, s skeniranjem QR kod. Vsekakor zelo korisnto ob ponovnem dovoljevanju javnih dogodkov.

Pri vsem tem ni povsem jasno, zakaj se MJU tako zelo obira. Kot pravijo, naj bi naša aplikacija "v celoti sledila odprtokodni aplikaciji, ki jo je razvila Nemčija", tako da posodabljanje resnično ne bi smelo biti preveč zahtevno. Skoraj vse namreč za njih naredijo Nemci. Poleg tega več niso odvisni zgolj od lastnih sil, saj so januarja sklenili šestmesečno vzdrževalno pogodbo s podjetjem RSTeam, ki jim očitno tudi redno plačujejo. Ob vsem naj dodamo le, da tudi izvorne kode MJU ne zmore objaviti sproti. Na GitHubu je objavljena koda s posodobitvami, ki so jih naredili v januarju, od takrat pa novih objav ni. Na Google Play je sicer objavljena zadnja verzija iz marca letos (seveda brez dviga verzije in opisa sprememb).

Je ena nadgradnja na šest mesecev res največ, kar zmore naše MJU, kljub dvigu plače za ministra in raznoraznim dodatkom za njegove zaposlene?

Dodatek (20.5.2021): MJU je kmalu po objavi našega članka pripravil popravek na verzijo 1.14.3. Kdaj bo na voljo verzija 2, še niso sporočili.