V Googlu bodo še leto dni delali od doma

Matej Huš

28. jul 2020 ob 09:10:46

Google je prvo večje podjetje, ki je spričo pandemija covida-19 odredilo, da bo delo od doma trajalo še celo leto za skoraj vse zaposlene. Vsaj do naslednja julija bo od doma delala večina od 200.000 zaposlenih v gigantu Alphabet (Googlovo holdinško podjetje), poroča The Wall Street Journal. Odločitev je sprejel izvršni direktor Sundar Pichai po posvetovanju z vodilnimi menedžerji v podjetju.

V okrožnici, ki jo je včeraj poslal zaposlenim, je poudaril, da se zaveda težavnosti situacije, zato z odrejenim delom od doma želi dodati vsaj nekaj fleksibilnosti zaposlenim, da bodo laže usklajevali zasebno in službeno življenje. V ZDA (in marsikod drugod) namreč še vedno ni jasno, ali bodo prihodnje leto šolarji sedli v šolske klopi kot običajno ali pa vsaj del pouka poteka na daljavo. V tem primeru želijo dati zaposlenim fleksibilnost, da bodo laže usklajevali morebitno šolanje svojih otrok od doma z lastno zaposlitvijo. Od doma bodo delali tako zaposleni v ZDA kakor tudi v številnih drugih središčih, denimo na Otoku, v Južni Ameriki in v Indiji. Drugod, denimo v Avstraliji, Grčiji in na Tajskem, pa Google počasi odpira manjše pisarne.

Po prvotnih načrtih bi se morali Googlovi zaposleni na delovna mesta vrniti januarja. Že s tem je bil Google med opreznejšimi podjetji, saj je na primer Microsoft predvidel vrnitev v pisarne jeseni, Apple pa je nekatere trgovine že odprl (in jih potem ponovno zaprl). V Facebooku pa pravijo, da bo v nedoločeni prihodnosti polovica zaposlenih tako ali tako delala od doma. Strah pred neučinkovitostjo dela od doma se je umaknil nekam daleč, saj je bil od nekdaj votel.