Procesorji Alder Lake prispejo 4. novembra

Jurij Kristan

28. okt 2021 ob 08:42:00

Intel bo procesorje Core dvanajste generacije za namizja, s težko pričakovano hibridno zasnovo arhitekture Alder Lake, lansiral 4. novembra, in sicer s šestimi primerki; ostali sledijo prihodnje leto.

Boj med Intelom in AMDjem se bo na samem koncu leta pošteno razplamtel, kajti le še kak teden nas loči od prve zanimive Intelove družine čipov po dolgem času. Procesorji Core 12te generacije, s kodnim imenom Alder Lake, namreč stojijo na hibridni zasnovi, s kombinacijo hitrih (P) in pa varčnih (E) jeder, podobno kot Armovi sistemski čipi v telefonih ali Applovi M1. Kaj takšen pristop v praksi pomeni za delo na namiznih računalnikih in z zahtevnim programjem, kot so delovna orodja ter igre, bomo lahko videli 4. novembra, ko prispe prvih šest primerkov nove družine. V bistvu jih sestavljajo tri konfiguracije jeder, nakar se delijo še na inačici z (K) in brez (KF) vgrajenega grafičnega vezja. To so: Core i9-12900K(F) s konfiguracijo 8P+8E; pa i7-12700K(F) z 8+4 in i5-12600K(F) s 6+4. Grafični del pri vseh obsega 32 izrisovalnih enot vrste Xe-LP. Cena najhitrejšega naj bi bila v ZDA nekaj čez 600 dolarjev (brez davka). Preostanek repertoarja čipov dospe šele po novem letu.

Razpredelnice s frekvencami se bodo torej v praksi podvojile, saj imajo jedra P in E lastne takte, obenem pa podjetje z alder laki uvaja tudi prenovljeno navajanje električne porabe, in sicer jo po novem (končno) deli na tisto ob privzetih frekvenci ter ono ob turbu. V oči skoči tudi podpora vodilu PCIe 5.0 v samem procesorju (16 stez) in pa pomnilniku DDR5, katerega prve paličice so sicer v teh dneh na poti k trgovcem. Alder laki bodo znali RAM navijati skozi tehnologijo Dynamic Memory Boost, ki bo delovala tudi z DDR4. Matične plošče sicer v večini primerov ne bodo zmogle hkrati podpirati obeh standardov pomnilnika, zato bo treba biti tu previden. Dvanajsti generaciji so namenjene nove, s čipovjem Z690 in podnožjem LGA 1700. Dokajšnja neznanka je tudi še razkorak v hitrosti med Windows 10 in 11. Najnovejša inačica Oken namreč podpira učinkovitejše programje za organizacijo procesov (scheduler), ki z Intelovim mikrokontrolerjem Thread Directorjem sodeluje pri dodeljevanju programskih niti različnim jedrom. Več bomo vedeli čez en teden.