Apple se poslavlja od Intelovih procesorjev v Macih

Matej Huš

22. jun 2020 ob 22:32:54

Starejši bralci se bodo spomnili, da so bili svoj čas Applovi računalniki Mac konkurenca PC-jem tudi zato, ker niso uporabljali Intelovih procesorjev (arhitektura x86). PowerPC-ji so dobro desetletje, vse do leta 2006, poganjali Mace, nato pa je Apple ugotovil, da njegova prednost ne bo toliko v strojni opremi kakor v programski. Poldrugo desetletje pozneje je Apple naredil cel krog, saj bodo novi Maci v neki srednjeročni prihodnosti spet brez Intelovih (ali AMD-jevih) procesorjev. Arhitekturo x86 bo nadomestil ARM, ki bo Applu tesno prilagojen.

Tim Cook, ki je načrtovano spremembo najavil na letošnjem virtualnem dogodku, jo je označil kot eno izmed štirih največjih sprememb Macov v zgodovini. Prve tri so bile prehod na PowerPC leta 1994, prehod na Intel leta 2006 in operacijski sistem Mac OS X. Najnovejša sprememba pa bo imela posledice zlasti za pisce aplikacij za Mac. Odslej bosta namreč obstajali dve vrsti aplikacij: nativne in prevedene. Prve bodo napisane neposredno za arhitekturo ARM, medtem ko bo za druge kodo iz x86 v ARM prevajal operacijski sistem. Nova knjižnica Universal 2 bo omogočala delovanje aplikacij, ki bodo napisane za obe platformi, medtem ko bo Rosetta 2 emulator sistema x86 za ARM. Kolikšna bo upočasnitev zaradi emulacije, bomo šele videli. Po drugi strani pa to pomeni, da bodo aplikacija za iPhone in iPad nativno tekle na Macih.

Prvi sistem s podporo ARM bo 10.16 Big Sur, v katerem bodo vse priložene Applove aplikacije že nativne za ARM. Podobno velja tudi za nekatere pomembnejše pakete, denimo Microsoftov Office, Adobov Photoshop ali Final Cut Pro. Prvi tak računalnik bomo dobili še letos, prehod pa bo končan v dveh letih. Težko bi tudi rekli, da je nepričakovan, saj je Apple povsod drugod že tesno integriral proizvodne linije strojne opreme. V tem pogledu so računalniki Mac izjeme, saj čipe oziroma procesorje proizvajajo tretja podjetja in niso čisto nič prilagojeni Applu. Apple tudi nima kaj dosti besede pri nadgradnjah in menjavah generacij - zgodijo se, ko Intel hoče. Odslej bo to drugače, saj bo Apple podobno kot pri telefonih imel lastne ARM-jevske čipe.