WhatsApp dobil možnost izvajanja plačil - najprej v Braziliji

Matej Huš

16. jun 2020 ob 10:20:21

Facebook v svojo aplikacijo za hipno sporočanje WhatsApp uvaja možnost plačil, ki jo bo poganjal Facebook Pay. Ta naj bi bil sčasoma dostopen v vseh aplikacijah tega podjetja (torej Facebook, Instagram) in vsem uporabnikom. V aplikaciji Facebook je Facebook Pay na voljo v 40 državah. Sedaj pa se začenja z WhatsAppom, kjer so omejeno beta verzijo preizkušali v Indiji, odslej pa bodo prvi veliki test na nivoju države izvedli v Braziliji.

To ni presenetljivo, saj je v Brazliji WhatsApp izjemno priljubljena aplikacija - številni Brazilci celo vse novice dobijo prav iz skupin na WhatsAppu - hkrati pa bančni računi niso samoumevni za vse državljane. V Braziliji je sedaj možno z WhatsAppom plačati v lokalni trgovini ali prijateljem nakazati denar. Za prenos med fizičnimi osebami provizij ni, podjetja pa bodo morala plačati provizijo, ki bo podobna provizijam za kartično poslovanje (3,99 odstotka). Podporo za zdaj nudijo Banco do Brasil, Nubank in Sicredi v sistemih Mastercard in Visa. Plačila procesira vodilno podjetje na tem področju v Braziliji: Cielo. Avtorizacija plačil poteka s PIN-om za Facebook Pay ali s prstnim odtisom.

WhatsApp ima trenutno dve milijardi uporabnikov, zato Facebook intenzivno išče načine, kako aplikacijo čim bolje monetizirati. Ponujanje plačil je ena izmed možnosti, druga pa so oglasi.