WhatsApp v boju zoper lažne novice omejuje posredovanje sporočil

Matej Huš

22. jan 2019 ob 11:06:04

WhatsApp se je v boju zoper širjenje neresničnih informacij in lažnih novic odločil omejiti posredovanje sporočil. Odslej bo moč vsako sporočilo naprej posredovati le na pet naslovov, medtem ko je bila ta meja od lanskega julija 20. Prav tako je posredovanje omejeno na skupine do 256 ljudi, posredovana sporočila pa so jasno označena. Včasih posredovanje sporočil prek WhatsAppa sploh ni bilo omejeno, naraščajoče ovire pa so posledica boja pri širjenju lažnih informacij, ki na WhatsAppu cveti. Še zlasti se je ta problem izkazal pred lanskimi predsedniškimi volitvami v Braziliji.

Za razliko od Facebooka je večina komunikacije po WhatsAppu omejena na zaprte, nejavne skupine. Zaradi šifriranja tem sporočilom ni moč slediti ali jih nadzorovati. Na lanskih brazilskih predsedniških volitvah se je večino informiranja na družbenih omrežjih dogajalo prek WhatsAppa, s čimer ne bi bilo nič narobe, če ne bi šlo v glavnem za laži. Raziskave so pokazale, da je bilo med 50 najbolj razširjenimi vestmi več kot polovica lažnih. V Braziliji dostop do interneta ni tako zelo samoumeven kot v Evropi, je pa uporaba pametnih telefonov in WhatsAppa izjemno razširjena in številni informacije v glavnem dobivajo prek WhatsAppa. Obstajajo velike skupine, kamor se lahko naročimo in redno prejemamo ta obvestila. Problem je, da praktično ni mogoče nadzorovati pretoka zmanipuliranih in neresničnih vesti.

WhatsApp ima več kot poldrugo milijardo uporabnikov po vsem svetu. Zaradi šifriranja je odličen za varno komunikacijo, kar pa je mogoče tudi zlorabiti. To je že povzročilo incidente, denimo neupravičeno divjanje množic v Indiji, zaradi česar so ljudje tudi že umirali.