Britanske provizije za kartična plačila se zdijo neutemeljene

Matej Huš

16. jul 2022 ob 08:33:33

Ko je Amazon lani novembra zagrozil, da bo onemogočil uporabo plačilnih kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji, to ni bila le muha internetnega giganta. Visa (in tudi Mastercard) sta izkoristila izstop iz EU in regulacij, zato sta provizije za kartična plačila izjemno povečala. Čeprav sta na koncu našla skupni jezik z Amazonom, kar je bržkone vključevalo posebne pogoje zanj, so visoke provizije za vse ostale trgovce ostale. Te so tako visoke, da britanski regulatorji ugotavljajo, da trg ne deluje.

Ko so Britanci zapustili EU, sta Mastercard in Visa provizije s prejšnjih približno 0,2 odstotka povišala na 0,3-1,5 odstotka. Podjetji sta ravnali usklajeno, hkrati pa nista navedli nobenih prepričljivih argumentov za tako brutalen dvig provizij, torej lastnega zaslužka, razen da je to sedaj pač možno. Zaradi tega so se zganili organi pregona in politika.

Regulator plačilni sistemov (Payment Systems Regulator) je že sprožil preiskavo, v kateri preiskuje morebitne monopolne prakse. PSR je v uradni izjavi izpostavil, da so povišanja provizij najlepši dokaz za nedelujoč trg. Ob tem opozarja, da bodo na koncu višji stroški za trgovce brez dvoma pristali na plečih potrošnikov, ki bodo plačevali višje končne cene. Ker provizije veljajo le za nakupe izven EU, ne pa recimo za britanske turiste, ki z britanskimi karticami plačujejo v Franciji, to kaže na arbitrarno povišanje.

Poleg PSR se je za situacijo začel zanimati tudi parlament. Pristojni odbor je podjetji že pozval, naj predložita dokaze, da je bila takšna podražitev potreba. Če bosta PSR ali parlamentarna komisija ugotovila nepravilnosti, grozijo visoke globe.