WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Matej Huš

25. avg 2016 ob 20:18:25

WhatsApp je dobil prenovljene pogoje uporabe, ki med vrsticami dovoljujejo, da v določeni meri začnejo združevati podatke z WhatsAppa in Facebooka, ki je podjetje pred dvema letoma kupil. Prav tako novi pogoji uporabe tlakujejo pot za večjo komercializacijo storitve prek oglaševanja.

Facebook je za WhatsApp plačal veliko denarja. Za 19 milijard dolarjev so dobili podjetje s storitvijo, ki Facebooku še vedno dela izgubo. Če naj ostane storitev brezplačna, a je treba iz nje iztisniti kak dolar, bo treba tržiti pač osebne podatke.

V novih pogojih uporabe piše, da bo WhatsApp odslej delil telefonsko številko uporabnika s Facebooom. To ne pomeni, da jo bodo drugi uporabniki Facebooka videli, pomeni pa, da bo Facebook dobil povezavo med dvema bazama podatkov (uporabniki WhatsAppa in Facebooka). WhatsApp trdi, da bodo na primer s tem izboljšali predloge za sklepanje novih prijateljstev na Facebooku (ker bodo pač vedeli, s kom si dopisujemo prek WhatsAppa) in stregli primernejše reklame(!). Podatke bodo delili tudi z drugimi podjetji v družini Facebook, npr. Oculus Rift. Tovrstne združitve baz podatkov več storitev, ki so jih podjetja nakupila, so velik problem. Ko je Google storil nekaj podobnega, je dobil oster odziv iz EU, ponekod pa je bil celo oglobljen. WhatsApp je zato primoran ponuditi možnost odklonitve te storitve, ki je sicer nekoliko skrita in ni popolna. Za z daj tudi še ni znano, katere vse podatke bo WhatsApp delil.

Drugi problem pa so oglasi, ki jih trenutno na WhatsAppu ni. Podjetje zagotavlja, da spama tudi v prihodnje ne bo, bi pa si želeli vzpostaviti nov kanal za komunikacijo med podjetji in potrošniki. Sami navajajo primere, kot je na primer prejem potrdila o nakupu letalske vozovnice prek WhatsAppa. Facebook pravi, da bo WhatsApp namenjen tudi komunikaciji med podjetji in strankami, ne bo pa postal platforma za razpošiljanje spama in oglasov. Bomo videli.