Končno vemo, kako bo videti Playstation 5

Jurij Kristan

14. jun 2020 ob 11:02:51

Sony je na spletni predstavitvi, s katero je nadomestil odpadlo z odpovedanega šova E3, pokazal zvrhan kup iger za prihajajočo konzolo Playstation 5, naposled pa tudi izgled škatle in periferijo. Še vedno pa ne poznamo cene in natančnega datuma izida.

V začetku junija imajo igričarski navdušenci na koledarju običajno označen sejem E3, ki pa ga je letos odnesla koronavirusna pandemija. Nalogo predstavitev prihajajočih novosti je zato prevzela množica manjših spletnih dogodkov, med katerimi je bil najbolj pričakovan gotovo Sonyjev - ker je japonski velikan obljubil, da nam bo po mesecih draženja končno pokazal, kako bo videti Playstation 5. Črno-bela futuristična škatla po videzu vsekakor odstopa od prejšnjih generacij in še najbolj spominja na predimenzioniran router, kar je širom spleta seveda že sprožilo vrsto hudomušnih komentarjev. Pomembnejša pa je v tem oziru novica, da bo naprava prispela v dveh inačicah: običajni s pogonom za ploščke in pa verziji PS5 Digital Edition brez njega. Sony torej počne nekaj podobnega kot Microsoft z lansko digitalno izvedenko Xboxa One S in namaka prste v izključno nalinijsko distribucijo iger. Žal pa ne vemo, ali bo suhica tudi cenejša - ker o ceni niso želeli povedati ničesar. Še vedno ostajajo ugibanja o nalepki v okolici 500 evrov, ker naj bi sama izdelava podjetje stala okrog 450 dolarjev. Prav tako še vedno ne poznamo točnega datuma prihoda, ki ždi v okolici letošnjega božiča.

Večji del prav spodobnega Sonyjevega šova je predstavljal prikaz novih iger, ki je izpadel precej bolje kot pri Microsoftu pred meseci. Med 26 pokazanimi naslovi so pričakovane (vsaj na začetku) ekskluzive, kot sta nadaljevanje Horizona in naslednji Ratchet & Clank, Gran Turismo ter vrečasti fantič, pa tudi vrsta zanimivih presenečenj, ki imajo še bolj čudne dražilce od Death Strandinga. In od katerih bomo marsikaterega videli tudi na PCju. Ter seveda Grand Theft Auto V, da ga bomo lahko kupili še petič. V tehničnem smislu je opazna predvsem širitev igralnih prizorišč, tako po velikosti kot dinamičnosti in količini vsebine, kar je gotovo posledica napredne rabe pogonov SSD, ki naj bi bila ena glavnih odlik prihajajoče konzole.