PS5 prispe nekaj dni za novimi xboxi

Jurij Kristan

18. sep 2020 ob 07:18:09

Včeraj smo dočakali še zadnje poglavje v letošnji sagi skrbnega doziranja podatkov o naslednji generaciji konzol, saj so pri Sonyju razkrili še ceno in datume prihoda Playstationa 5. K nam prispe 19. novembra, teden dni za Ameriko, in sicer v standardni različici za petsto evrov ter digitalni za stotaka manj.

Pred tednom dni so v Microsoftu japonskemu tekmecu pripravili precej grdo presenečenje, v obliki Xboxa Series S, ki nosi cenovno nalepko zgolj tristotih evrov, v zameno za nekaj slabše zmogljivosti od standardne inačice. Oči so bile zato uprte v Sonyjev zadnji napovedni dogodek pred izidom Playstationa 5, na katerem smo naposled izvedeli še zadnje poglavitne podrobnosti, medtem ko podatke o strojni notranjosti poznamo že od prej. PS5 bodo najprej videli v severni Ameriki, na Japonskem, v Avstraliji in Novi Zelandiji ter Južni Koreji, in sicer 12. novembra. Teden dni zatem dospe še drugam po svetu, tudi v Evropo. Osnovna inačica bo stala petsto evrov, digitalna - brez sukalnika ploščkov - pa štiristo. Na štartu bo na voljo pet ekskluziv: prednaložena Astro's Playroom, pa pomlajeni Demon's Souls, Destruction All-Stars, Marvel's Spider Man: Miles Morales in Sackboy: A Big Adventure.

Videli smo tudi nekaj napovedi iger; v prvi vrsti Final Fantasy XVI, pa Hogwarts Legacy, postavljeno v svet Harryja Potterja, ter bežni dražilec za naslednji God of War. Toda vmes so sonyjevci začeli tudi malo štrikati, saj je nastala precejšnja zmeda okoli tega, katere so dejansko ekskluzive in kje jih bomo še videli. Po dogodku se je namreč razvedelo, da bosta novi Spider Man in Horizon prispela tudi na PS4, po drugi plati pa so umaknili podatek, da naj bi Demon's Souls remaster videli na PCju. Tudi za podatke glede kompatibilnosti za nazaj je bilo treba dodatno kopati in kot se je govorilo že pred meseci, iger za prve tri generacije Playstationa definitivno ne bo mogoče poganjati na petici, bodo pa verjetno dosegljive skozi pretočni servis Playstation Now, čeprav se SIE glede podrobnosti še ni povsem zjasnil.