Vdor v japonsko kriptomenjalnico Bitpoint odnesel 28 milijonov evrov

Matej Huš

12. jul 2019 ob 23:08:01

Japonska kriptomenjalnica Bitpoint je sporočila, da je bila tarča hekerskega napada, v katerem so napadalci uspeli ukrasti 3,5 milijarde jenov (28 milijonov evrov) kriptovalut, od tega je 2,5 milijarde jenov pripadalo komitentom. Ukradli so pet kriptovalut: bitcoin, bitcoin cash, ripple, ether in litecoin. Vdor je prizadel denarnico za sprotne transakcije oziroma zagotavljanje likvidnosti, ki je bila povezana v internet (hot wallet), medtem ko odklopljeno skladišče (cold wallet) ni bilo prizadeto.

Od zadnjega velikega vdora na Japonskem sicer mineva dobro leto. Pred poldrugim letom so Coinchecku ukradli za pol milijarde dolarjev kriptovalute NEM. Coincheck je sicer tri mesece pozneje dobil novega lastnika, je pa menjalnica preživela. Posledica vdora je bila združitev japonskih skupin za trgovanje s kriptovalutami v nadzorno organizacijo, japonska agencija za finančne storitve pa je od Coinchecka in nekaterih drugih menjalnic (tudi Bitpointa) zahtevala poostritev notranjega nadzora in uvedbo dodatnih varovalk. Toda Bitpointu to očitno ni pomagalo.

Poleg vdora v Coinchecke je bil tretji večji japonski incident lanski napad na Zaif. Od tam so nepridipravi odnesli 50 milijonov evrov.

Medtem Bitpoint še ni uradno sporočil, ali bodo oškodovanim strankam povrnili izgubljeno. To je odvisno zlasti od razpoložljivega kapitala. Coincheck in Zaif sta škodo morala povrniti.