Znanstveniki Zuckerbergu: zaustavite sovražni govor!

Dare Hriberšek

7. jun 2020 ob 13:56:20

Več kot 140 znanstvenikov, med njimi profesorji z najuglednejših ameriških univerz, kot sta Stanford in Harvard in tudi Nobelov nagrajenec, je v odprtem pismu Marku Zuckerbergu zahtevalo učinkovitejše uveljavljanje pravil Facebooka proti razpihovanju sovraštva. Podpisnike povezuje dejstvo, da je njihovo znanstveno delo financirano iz sklada Iniciative Chan Zuckerberg, ki sta ga leta 2015 ustanovila Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan. Sklad spodbuja uporabo tehnologij pri iskanju rešitev za izzive sodobne družbe.

Pismo je v prvi vrsti uperjeno proti objavam predsednika Donalda Trumpa, po mnenju podpisnikov je njegovo širjenje dezinformacij in sovraštva v neposrednem nasprotju s pravili Faceboooka, predvsem pa v nasprotju s cilji Iniciative Chan Zuckerberg, ki poskuša graditi povezovalno, pravično in zdravo družbo prihodnosti. Med drugim so zapisali: "Zgroženi smo, da Facebook, ko je šlo za predsednika Trumpa, ni sledil svojim pravilom. Denimo, njegova izjava, 'when the looting starts, the shooting starts (ko se začne ropanje, se začne streljanje)' je jasen primer spodbujanja nasilja."

Mark Zuckerberg se je na omenjeno Trumpovo objavo tedaj odzval s pojasnilom, da Facebook ne bo ukrenil ničesar, za razliko od Twitterja, ki je Trumpovo objavo posebej označil z opozorilom, da spodbuja nasilje. Pasivnost je obenem spodbudila zaposlene na Faceboooku, da so za kratek čas prekinili delo in protestno zapustili pisarne.

Predstavniki Facebooka oz. Mark Zuckerberg osebno se na pismo znanstvenikov za zdaj še niso odzvali.