Twitter v boj s kitajskim propagandnim strojem

Jurij Kristan

20. avg 2019 ob 07:43:47

Pri Twitterju ne bodo več sprejemali oglasov s strani državnih medijskih agencij, kar je neposredna posledica odkritja obširne kitajske propagandne mreže na tej platformi, ki jo je Peking uporabljal za širjenje dezinformacij v zvezi s hongkonškimi protesti.

V Hong Kongu trenutno potekajo množični protesti proti razgrajevanju njegove avtonomije s strani kitajskih oblasti. Peking za soočanje s protestniki izdatno uporablja svoje propagandne zmogljivosti, s katerimi želi delegitimizirati njihovo gibanje in prikazati, kakor da nimajo širše javne ter mednarodne podpore. Pri Twitterju so se temu postavili po robu in v ponedeljek sporočili, da so zaprli 936 uporabniških računov, ki so širili tovrstne dezinformacije, še okrog 200.000 pa so jih začasno suspendirali, ker sumijo, da so del obširne kitajske propagandne mreže. Hkrati so spremenili svoj pravilnik in odslej ne bodo več sprejemali oglaševanja s strani medijskih agencij v državni lasti. Nova pravila pa naj ne bi veljala za medijske hiše, ki se financirajo z obveznimi prispevki in imajo neodvisen nadzor, kot sta BBC in NPR.

Twitter je sicer na Kitajskem blokiran, kar pa očitno tamkajšnjih oblasti ne ovira, da bi ga uporabljale za svoje namene. Preiskovalci pravijo, da se je do večine ugasnjenih računov dostopalo skozi VPNje. To ni prvi tak primer, kajti pri The Interceptu so izbrskali, da so oblasti platformo uporabljale tudi pri zatiranju ujgurske manjšine v pokrajini Xinjiang. Poleg so se oglasili še iz Facebooka in pojasnili, da so tudi sami v povezavi z nedavnimi dogodki odstranili nekaj strani in računov, ki so širili dezinformacije. Tudi Facebook je na Kitajskem prepovedan, kar pa prav tako tamkajšnjim akterjem vseh sort ne preprečuje, da bi na njem obilno oglaševali, saj so Kitajci (za Američani) drugi največji plačnik za oglase.