Senat ZDA: Rusija je za vmešavanje v volitve uporabila vsa večja družabna omrežja

Dare Hriberšek

18. dec 2018 ob 19:52:32

Senatno poročilo tako med sredstvi za širjenje ruskih dezinformacij omenja YouTube, Tumblr, Instagram, Facebook in Twitter, zaradi pomoči pri zbiranju sredstev pa tudi PayPal. Gre sicer za analizo nekaj milijonov objav, ki so jih senatu priskrbeli Twitter, Google in Facebook, poročilo pa so izdelali v okviru projekta Computational Propaganda na Univerzi v Oxfordu, s pomočjo podjetja za analizo družabnih omrežij Graphika.

V poročilu je nadrobno opisana kampanja pod vodstvom zdaj že razvpite troll farme oz. Agencije za raziskave interneta, ki naj bi bila povezana z oblastmi v Kremlju. Med drugim, da so bili njihov osrednji cilj konservativci, s temami o orožju, imigracijah in rasah, na drugi strani pa so ciljali tudi na temnopolte prebivalce ZDA, ki so jih poskušali zavajati glede samega poteka volitev in jih na ta način odvrniti od odhoda na volišča. Do podobnih ugotovitev je prišlo še eno poročilo senata, prav tako objavljeno včeraj, izdelalo pa ga je podjetje New Knowledge.

Poročilo še pravi, da je bil cilj vseh objav jasen: pomagati na oblast republikancem in še zlasti Donaldu Trumpu, kritizira pa podjetja Facebook, Twitter and Google, zlasti glede njihovega obotavljivega in nekoordiniranega odziva na rusko kampanjo.

V Kremlju so se že odzvali na obtožbe in jih ostro zanikali. Poročilo so označili za premalo natančno, po njihovem mnenju pa tudi ni dovolj jasno pokazalo, kako naj bi bilo dogajanje med volitvami 2016 povezano z ruskimi oblastmi.