Trump napovedal vojno družbenim omrežjem

Dare Hriberšek

27. maj 2020 ob 21:06:26

Ameriški predsednik Donald Trump je tehnološkim podjetjem, ki upravljajo družbena omrežja, zagrozil z vzpostavitvijo zakonske regulacije oz. tudi kar njihovim zaprtjem. Obenem je, kot je zdaj že običajno za politike z desno usmerjenim svetovnonazorskim kompasom, družbena omrežja obtožil politične pristranskosti v škodo konservativcev in dodal, naj nemudoma spremenijo svoj način dela.

To se je zgodilo dan potem, ko je Twitter njegovo objavo o goljufanju pri volitvah po pošti označil z modrim klicajem, bralce pa pozval, naj preverijo dejstva glede vsebine tvita. Slednje, torej opremljanje predsednikovih objav z oznako o dvomu v resničnost, se doslej še ni primerilo. Trump je podobne trditve o volitvah po pošti doslej objavil že večkrat, čeprav so jih mediji za preverjanje dejstev že nekajkrat ovrgli.

Za zdaj se ni odzval še nihče od predstavnikov večjih omrežij, so pa po predsednikovih grožnjah v nadaljevanju trgovanja nekoliko upadle delnice Twitterja in Facebooka.

To seveda ni bila prva predsednikova kritika omrežij, kaka dva tedna nazaj je tvitnil, da radikalna levica popolnoma nadzira Facebook, Instagram, Twitter in Google ter da njegova administracija išče način, da popravi ta nezakoniti položaj. Sem sodi tudi napoved, da naj bi Bela hiša ustanovila posebno komisijo, ki bo raziskala obtožbe o domnevni pristranskosti družbenih omrežij.