Apple in Google izdala API za aplikacije za sledenje SARS-CoV-2

Matej Huš

23. maj 2020 ob 13:00:23

Apple in Google sta po napovedih izdala prvo verzijo programskega vmesnika (API) za svoja mobilna operacijska sistema, ki omogoča sledenje stikom v boju zoper covid-19. Sistem se imenuje Exposure Notification in je namenjen opozarjanju posameznikov, ki so bili v bližini osebe, ki je okužena s koronavirusom SARS-CoV-2. Zanimanje za sistem je menda veliko, saj naj bi v ZDA že precej držav izrazilo interes, aplikacije pa si želi tudi 22 drugih držav na vseh celinah.

Gre torej za knjižnico API, ki piscem aplikacij za sledenje omogoča dostop do funkcij na nivoju operacijskega sistema. Apple jo bo integriral v novo verzijo operacijskega sistema (iOS 13.5), Google pa kot posodobitev Google Play. To prinaša številne prednosti, denimo delovanje Bluetootha (prek česar zaznavanje stikov poteka) tudi v ozadju. Če bi namreč pisci pisali povsem lastne aplikacije, bi te lahko uporabljale Bluetooth le, ko je ta aktiviran in v ospredju, kar praktično onemogoči smisel aplikacije - ki je neopazno beleženje stikov v ozadju.

API deluje z anonimiziranimi podatki. Vsak uporabnik ima enolično naključno številko (oziroma par ključev). Ko pride tak telefon v stik z drugim, si to zapomni. Pristojne inštitucije potem na podlagi testiranja posodabljajo seznam okuženih in tedaj nas naš telefon opozori, če smo bili v stiku s kom izmed teh. To pomeni, da se pri sledenje ne shranjuje ne lokacijska informacij in ne identiteta stikov. Podjetji sta pripravili API in ne končnih aplikacij, ki jih morajo še vedno izdelati pristojni organi (oziroma jih naročiti). Tak sistem pa bo tudi prenosljiv med operacijskimi sistemi.