Aplikacije za sledenje stikom zaradi koronavirusa bodo kmalu nepotrebne

Matej Huš

2. sep 2020 ob 23:31:05

Slovenska aplikacija za sledenje stikom zaradi covida-19 je za iPhone na voljo le tri dni, pa utegne biti kmalu zastarela. Nova posodobitev operacijskega sistema iOS 13.7 prinaša funkcijo Exposure Notifications Express, ki sistem za slednje stikov, ki sta razvila Apple in Google ter ga uporabljajo vse aplikacije (kot API), vodi še korak dlje. Aplikacij ne bomo več potrebovali, saj bo ista funkcionalnost vgrajena kar v operacijski sistem. Vsak uporabnik si jo bo po vklopil po želji.

API-ji, ki jih uporabljajo državne aplikacije za slednje stikom (v Sloveniji #ostanizdrav), so bili namreč le prva faza razvoja programske rešitve. Druga faza, ki jo je Apple že predstavil, Google pa jo namerava kmalu, odpravlja potrebo po namenskih aplikacijah. Trenutno Exposure Notifications Express deluje v več ameriških zveznih državah, širil pa se bo tudi drugam. Googlova storitev bo delovala vse od Androida 6.0 dalje, a bo zaradi razlik v ustroju operacijskih sistemov in načina, kako dobavlja posodobitve, na voljo v obliki avtomatično generirane aplikacije. Storitev nikakor ne omejuje uporabnosti obstoječih državnih aplikacij, poudarjata Google in Apple. To je res, a jih dela nepotrebne.

Novi sistem bo uporabniku predstavil možnosti, ki jih državni center za nacionalno zdravje (pri nas NIJZ) ponuja, ter možnost vključitve v spremljanje stikov. Na iOS bo treba namestiti poseben profil, na Androidu pa provizorično aplikacijo. Centri za nacionalni zdravje bodo še vedno morali potrditi sodelovanje in pripraviti ustrezna besedila za obveščanje uporabnikov, le aplikacije jim ne bo treba razvijati. Po domače to pomeni, da bo delo, ki ga je za MJU in NIJZ opravilo podjetje RSteam, opravil Google oziroma Apple. MJU in NIJZ pa bosta morala posredovati le (iste) prevode, če bosta želela sodelovati v sistemu - kar seveda ni obvezno. Bo pa s tem odpadla potreba po vzdrževanju in rednem posodabljanju aplikacije. Seveda se s tem zaklenemo na pogoje uporabe, ki jih ponujata Apple in Google, a v resnici ni to nič novega - že sedanje aplikacije jih morajo spoštovati, če želijo dostop do API-ja, ki je edini način za trajno uporabo Bluetootha. Če zakonodaja zahteva kaj drugega (recimo obvezno uporabo, ki je v Googlovih in Applovih pogojih nedovoljena), toliko slabše za zakonodajo.