Google in Apple ne bosta dovolila beleženja lokacije v sistemu za sledenje stikom pri covidu-19

Matej Huš

5. maj 2020 ob 20:18:12

Google in Apple sta potrdila, da bosta na svojih platformah v aplikacijah, ki so namenjene beleženju stikov ljudi v boju zoper covid-19, onemogočila zbiranje lokacijskih podatkov. Giganta namreč razvijata sistem, ki bo omogočil preprosto gradnjo takšnih aplikacij, ki bodo uporabnika obvestile, če je bil v bližini ljudi, ki so (bili) okuženi z novim koronavirusom. Te aplikacije bodo uporabljale Bluetooth, ki je od konvencionalne tehnologije edini dovolj natančen, da lahko beleži stike. GPS je na primer premalo natančen.

Toda - za beleženje stikov ni treba vedeti, kje so se stiki zgodili, pomembno je le, da so se. Zaradi tega sta giganta sporočila, da ta sistem za beleženje stikov ne bo imel dostopa do lokacijskih podatkov z GPS. To seveda ne pomeni, da bo to nemogoče v vseh primerih. Treba je razumeti, kdo in kakšne aplikacije bo razvijal. Sistem deluje tako, da vsak telefon oddaja svojo anonimizirano unikatno kodo, ki se izmenja ob stikih. Enkrat dnevno potem telefon iz centralne baze prenese kode okuženih in tako primerja, ali je bil s katero v stiku čez dan. Tako se izognemu deljenju imen, kdo je okužen.

Vsak posameznik lahko razvije kakršnokoli aplikacijo želi, a jo mora potem Apple potrditi, da lahko pristane na iOS, Google pa, da pride v Play Store. Ker je uporaba Bluetooth problematična, saj na primer Apple avtomatično izključi Bluetooth, če aplikacija ni v ospredju, pa tudi sicer se zaradi varčevanja z baterijo lahko ugasne, Google in Apple ponujata lastni rešitvi. Razvijata vtičnik (API), ki bo aplikacijam omogočil preprosto sledenje stikom tako, da bodo uporabljale predpripravljeno kodo. Podjetji bosta v državi (ali regiji) le eni aplikaciji dovolili dostop do tega sistema, da bi ljudje čim bolj uporabljali eno in bi se izognili fragmentiranosti sistema. Toda to pomeni, da bo treba igrati po njunih pravilih. Alternativa so povsem lastne aplikacije, ki bi se zanašale na trike za sledenje GPS-u in Bluetoothu, kar pa bo po besedah obeh podjetij hitro porabljajo baterijo. Drugi pisci aplikacij seveda zato že razvijajo lastne aplikacije, ki ne bi imele Applovih in Googlovih omejitev.