(DOGODEK) Sledenje okuženim s covid-19: od algoritmov do blockchaina

easytm

23. maj 2020 ob 13:48:56


Kakšne so tehnološke in družbene rešitve za sledenje posameznikom okuženim s covid-19 in ali bodo sploh zaživele, bo v moderiranem pogovoru ponedeljek poizkusil ugotoviti italijanski strokovnjak Denis 'Jaromil' Roio. V zadnjih mesecih Roio razburja domačo in mednarodno javnost z razmisleki o tehnoloških, moralnih in etičnih vidikih sledenja posameznikom v boju s korona virusom. Roio je sicer strokovnjak za podatkovno suverenost, bil je eden od pobudnikov in CTO v evropskih raziskovalnih projektih D-CENT in DECODE ter raziskoval, kako lahko decentralizirani sistemi spremenijo družbo.

Dogodek bo potekal v ponedeljek med 17. in 18.30 uro in je del mednarodne konference Moneylab, ki letos poteka le virtualno.

Kdo je Denis Roio

Denis Roio, bolje znan po svojem hekerskem vzdevku Jaromil, je tehnološki direktor vodilnega evropskega projekta o tehnologijah veriženja blokov in lastništvu podatkov DECODE, ki vključuje pilotne programe v sodelovanju z barcelonsko in amsterdamsko občino. Jaromil je objavil svojo disertacijo o algoritemski suverenosti (AlgoSov.org) in prejel nagrado Viléma Flusserja na festivalu Transmediale (Berlin, 2009). Šest let je vodil oddelek za raziskave in razvoj nizozemskega inštituta za medijsko umetnost Netherlands Media Art Institute (Montevideo/TBA). Od leta 2012 je član programa European Young Leaders »40 under 40«, leta 2014 pa je bil uvrščen na seznam stotih najboljših socialnih podjetnikov v EU »Purpose Economy«.